Ο Σύνδεσμος Ομοσπονδία

Ομοσπονδία

 


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ

Χαϊμαντά 23 & Σωκράτους Τ.Κ. 15122 Μαρούσι Αθήνα Τηλ. - F ax : 210-8063857
www.hta.org.gr
e -mail: info@hta.org.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι.

(Π.Σ.Π.Η.Μ-Τ.Ε.Ι)

Βλαλη 56 (Αριστοτέλους) Τ.Κ. 54624 Θεσσαλονίκη 
www.hlektrologoi-tei.gr
e-mail: info@hlektrologoi-tei.gr

 
 
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι.
Μαρούσι, 26 Ιανουαρίου 2010
Αρ. Πρ.: Φ010/001/10
 
Προς
κα Τίνα Μπιρμπίλη
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας
και Κλιματικής Αλλαγής
 

Θέμα : Σχέδιο Π.Δ. για Ενεργειακούς Επιθεωρητές

 
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
 
Αναφορικά με το σχέδιο ΠΔ για τη θεσμοθέτηση του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Το συγκεκριμένο σχέδιο δε λαμβάνει υπόψη τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2007 και για άλλη μια φορά οι απόφοιτοι των ΤΕΙ αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι Ιδρυμάτων Β΄ κατηγορίας.
2. Οι διατάξεις με τις οποίες οι απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών, θα μπορούν να πιστοποιηθούν τόσο για την Α΄ όσο και για τη Β΄ τάξη Ενεργειακών Επιθεωρητών, ενώ οι απόφοιτοι ΤΕΙ μόνο για την Α΄, έρχεται και σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία.
3. Δεν είναι δυνατόν να χρειάζονται οι Μηχανικοί των ΤΕΙ πέντε χρόνια προϋπηρεσία στην Α’ Τάξη για να αποκτήσουν Αδεια Β’ Τάξης, ύστερα μάλιστα από έγκριση του ΤΕΕ, μένοντας έτσι εκτός αγοράς, μολονότι αρκετές ειδικότητες Μηχανικών ΤΕΙ έχουν αποκτήσει πολλές και ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα Εξοικονόμησης Ενέργειας στα κτίρια, Θέρμανσης, Ψύξης & Κλιματισμού, Οικοδομικής, Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.
4. Θεωρούμε απαράδεκτο οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και να αποκτήσουν την αντίστοιχη άδεια, να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στο ΤΕΕ και να περιμένουν την αποδοχή τους ή μη, για την παρακολούθηση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος και συμμετοχής τους στις αντίστοιχες εξετάσεις. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί, κανείς Μηχανικός των ΤΕΙ, να εκδίδει Πιστοποιητικό Επαρκούς Παρακολούθησης και Επιτυχούς Εξέτασης το ΤΕΕ, το οποίο είναι αντίθετο στην εφαρμογή των νόμων που αφορούν τους αποφοίτους Μηχανικούς ΤΕΙ.
 
Κυρία Υπουργέ,
Ζητούμε την άμεση διόρθωση των προβληματικών σημείων του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές και ευελπιστούμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δε θα αγνοήσει για άλλη μια φορά τα θεσμοθετημένα όργανα των Μηχανικών των ΤΕΙ.
Η μεγάλη οικογένεια των Μηχανικών των ΤΕΙ έχει κουραστεί τόσα χρόνια από υποσχέσεις και περιμένει από την πολιτική ηγεσία να πάρει αποφάσεις εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία και να μην υποκύπτει στα συμφέροντα συντεχνιών.
Επιθυμούμε, δε, να μας συμπεριλάβετε στους κοινωνικούς εταίρους για θέματα που αφορούν τους Μηχανικούς των ΤΕΙ.
 
 
 

 

«Ενεργειακοί Επιθεωρητές».

Σάββατο, 20 Δεκέμβριος 2008

Άγκυρα

Κοινή Επιστολή Π.Ο.Π.Μ.-Τ.Ε.Ι.και Π.Σ.Π.Η.Μ.-Τ.Ε.Ι. για Ενεργ. Επιθεωρητές

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.I

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι.

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Βλάλη 56 & Αριστοτέλους, 54624 Θεσσαλονίκη Ιστοσελίδα: www.hlektrologoi-tei.gr e-mail: info@hlektrologoi-tei.gr


19 Δεκεμβρίου 2008
Αρ. Πρ.: Φ010/006/08

Προς
κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη
Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Ανάπτυξης

Θέμα : «Ενεργειακοί Επιθεωρητές».

Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

Αναφορικά με το σχέδιο ΠΔ για τη θεσμοθέτηση του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Το συγκεκριμένο σχέδιο δε λαμβάνει υπόψη τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2007 και για άλλη μια φορά οι απόφοιτοι των ΤΕΙ αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι Ιδρυμάτων Β΄ κατηγορίας.


Παράλληλα, το άρθρο με βάση το οποίο οι απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών, θα μπορούν να πιστοποιηθούν τόσο για την Α΄ όσο και για τη Β΄ τάξη Ενεργειακών Επιθεωρητών, ενώ οι απόφοιτοι ΤΕΙ μόνο για την Α΄, έρχεται και σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία.
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Κανονισμός προβλέπει υποχρεωτικές πιστοποιήσεις για κτίρια άνω των 1000 τμ (1000 τμ είναι το όριο για την Α΄ τάξη), είναι προφανές ότι με αυτή τη διάταξη οι Μηχανικοί Τ.Ε. μένουν εκτός αγοράς, παρά το ότι αρκετές ειδικότητες Μηχανικών ΤΕΙ έχουν αποκτήσει πολλές και ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα Εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, Θέρμανσης, Ψύξης & Κλιματισμού, Οικοδομικής, Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Ειδικότερα στον κλάδο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ δεν αναφέρονται ως εξειδικευμένες γνώσεις οι Αυτοματισμοί ΒΜS, Έξυπνων Κτιρίων , PLC και συμβατικών αυτοματισμών που χρόνια τώρα χρησιμοποιούνται στην αγορά, για την Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Επίσης, θεωρούμε απαράδεκτο το ότι ως Φορέας Πιστοποίησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών προβλέπεται το ΤΕΕ και όχι οι επίσημοι Φορείς Πιστοποίησης όπως το ΕΚΕΠΙΣ και το ΕΣΥΔ. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί κανείς ως Φορέα Πιστοποίησης το ΤΕΕ το οποίο φαίνεται αντίθετο στην εφαρμογή των νόμων για τους αποφοίτους Μηχανικούς ΤΕ.
Κύριε Γενικέ,
Ζητούμε την άμεση διόρθωση των προβληματικών σημείων του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές και ευελπιστούμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δε θα αγνοήσει για άλλη μια φορά τα θεσμοθετημένα όργανα των Μηχανικών των ΤΕΙ, όπως έγινε με το θέμα των ανελκυστήρων, που μετά από τη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αναμένουμε ακόμη τις ενέργειες του υπουργείου.
Η μεγάλη οικογένεια των Μηχανικών των ΤΕΙ έχει κουραστεί τόσα χρόνια από υποσχέσεις και περιμένει από την πολιτική ηγεσία να πάρει αποφάσεις εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία και να μην υποκύπτει στα συμφέροντα συντεχνιών.