Νέα / Άρθρα Αλλαγές στην Ηλεκτρολογική Νομοθεσία

Αλλαγές στην Ηλεκτρολογική Νομοθεσία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη 7 Μαρτίου 2023


7 3 23 

Γιώργος Σαρρής

21 ώρ.  · 

 

Αλλαγές στην Ηλεκτρολογική Νομοθεσία

Στο το ΦΕΚ με αριθμό 1188 Β' της 3.3.2023 περιγράφονται ενδιαφέρουσες αλλαγές για τον Ελληνικό ηλεκτρολογικό κλάδo:

-Η πλήρης εφαρμογή του προτύπου ΕΛΟΤ 60364 ξεκινά αντί της 8.4.2023, την 1.1.2024.

-Το πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 νομοθετείται γενικά, χωρίς έτος προσδιορισμού. Άρα θα τίθεται σε ισχύ κάθε νέα έκδοση του που θα καθορίζει ο ΕΛΟΤ χωρίς να απαιτείται πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση.

-Δίδεται η δυνατότητα κατάτμησης ευθύνης σε ΥΔΕ, εφόσον αφορά τμήμα ΕΗΕ, μετά από τροποποίηση σε ηλεκτρικό πίνακα.

Περισσότερα στο: https://www.sarrisg.gr/n/index.php?Hlektrologiki_Nomothesia:FEK_gia_ELOT_60364

7 3 23

Γιώργος Σαρρής

21 ώρ.  · 

 

Αλλαγές στην Ηλεκτρολογική Νομοθεσία

Στο το ΦΕΚ με αριθμό 1188 Β' της 3.3.2023 περιγράφονται ενδιαφέρουσες αλλαγές για τον Ελληνικό ηλεκτρολογικό κλάδo:

-Η πλήρης εφαρμογή του προτύπου ΕΛΟΤ 60364 ξεκινά αντί της 8.4.2023, την 1.1.2024.

-Το πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 νομοθετείται γενικά, χωρίς έτος προσδιορισμού. Άρα θα τίθεται σε ισχύ κάθε νέα έκδοση του που θα καθορίζει ο ΕΛΟΤ χωρίς να απαιτείται πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση.

-Δίδεται η δυνατότητα κατάτμησης ευθύνης σε ΥΔΕ, εφόσον αφορά τμήμα ΕΗΕ, μετά από τροποποίηση σε ηλεκτρικό πίνακα.

Περισσότερα στο: https://www.sarrisg.gr/n/index.php?Hlektrologiki_Nomothesia:FEK_gia_ELOT_60364

 

 

Άρθρο 4

Έλεγχοι Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων

1. Για διαπίστωση και τεκμηρίωση της ασφαλούς και ορθής λειτουργίας των ΕΗΕ, απαιτείται η διενέργεια αρχικού ελέγχου, τακτικών επανελέγχων και έκτακτων ελέγχων. Οι έλεγχοι διενεργούνται με βάση τις τεχνικές απαιτήσεις της νομοθεσίας του χρόνου κατασκευής των ΕΗΕ ή τμημάτων αυτών, καθώς και των λοιπών διατάξεων ασφάλειας που τις αφορούν.

2. Συνακόλουθα των ελέγχων της προηγούμενης παρ. 1, συντάσσεται ΥΔΕ για την ΕΗΕ, με ευθύνη του έχοντα το νόμιμο προς τούτο δικαίωμα, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Ι. Τα αναγκαία στοιχεία τεκμηρίωσης που συνοδεύουν την ΥΔΕ, αναφέρονται αναλυτικά στα υποδείγματα του Παραρτήματος Ι.

3. Τα ηλεκτρολογικά σχέδια της ΕΗΕ που συνοδεύουν την ΥΔΕ, περιλαμβάνουν

α. τη θέση των σταθερών ηλεκτρικών συσκευών, κινητήρων και μηχανημάτων,

 β. τις διαδρομές των ηλεκτρικών γραμμών, εφόσον οι αγωγοί τους έχουν διατομή ίση ή μεγαλύτερη του 1,5 mm2 , οι οποίες κατά τη διενέργεια τακτικών επανελέγχων και έκτακτων ελέγχων δύναται να είναι ενδεικτικές, γεγονός που επισημαίνεται,

γ. τη θέση των διακοπτών, ρυθμιστών, κομβίων πίεσης, ανιχνευτών, θερμοστατών, φωτιστικών, ρευματοδοτών, λοιπού ηλεκτρικού εξοπλισμού και πινάκων, στο χώρο εγκατάστασής τους,

δ. πλήρες μονογραμμικό σχέδιο του πίνακα ή των πινάκων όπου αναγράφονται οι διατομές των καλωδιώσεων των ηλεκτρικών γραμμών, τα χαρακτηριστικά του περιεχόμενου ηλεκτρολογικού υλικού (ασφάλειες, διακόπτες, Διατάξεις Διαφορικού Ρεύματος, κ.λπ.) και η περιγραφή των κυκλωμάτων που τροφοδοτούνται.

Τμήματα ΕΗΕ που έχουν κατασκευαστεί με διαφορετικές τεχνικές απαιτήσεις της νομοθεσίας, επισημαίνονται εμφανώς στα ηλεκτρολογικά σχέδια.

4. Οι έλεγχοι της παρ. 1 αφορούν σε:

α. αρχικό έλεγχο, ο οποίος πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της ΕΗΕ για την αρχική ηλεκτροδότησή της,

β. τακτικό επανέλεγχο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην επόμενη παρ. 5,

γ. έκτακτο έλεγχο, ο οποίος πραγματοποιείται:

αα) εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών, εφόσον προκύψει:

  1. αλλαγή κατηγορίας, ή αλλαγή χρήσης (υποκατηγορίας) της ΕΗΕ εντός της ίδιας κατηγορίας, με βάση την κατηγοριοποίηση της παρ. 5, του παρόντος άρθρου,
  2.  ii) αλλαγή ιδιοκτήτη ή καταναλωτή στις περιπτώσεις ΕΗΕ των κατηγοριών Β και Γ του Παραρτήματος ΙΙ. ββ) αμέσως μετά από: i) τροποποίηση επί υφιστάμενης ΕΗΕ που αφορά σε ηλεκτρικό πίνακα, σε προσθήκη ή αφαίρεση υλικών που άπτονται της ηλεκτρικής ασφάλειας, ή σε διάταξη γείωσης,
  3.  ii) συμβάν σοβαρού ατυχήματος που σχετίζεται άμεσα με την ΕΗΕ, όπως ηλεκτροπληξία,
  4.  iii) βλαπτικό προς την ΕΗΕ γεγονός, όπως πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμός, κ.λπ.
  5. γγ) πριν την επανασύνδεση στο ΕΔΔΗΕ υπαίθριας επαγγελματικής ΕΗΕ, σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησής της,
  6. δδ) κατόπιν απαίτησης ή εντολής ελέγχου από αρμόδια αρχή.
  7. 5. Οι ΕΗΕ, ανάλογα με το χώρο ή τους χώρους που λειτουργούν, διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες Α, Β και Γ, κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει ένα σύνολο αριθμημένων χώρων λειτουργίας, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ. Κάθε κατηγορία Α, Β και Γ, καθορίζει το μέγιστο χρονικό διάστημα μέχρι την πραγματοποίηση του επόμενου τακτικού επανελέγχου των ΕΗΕ.
  8. 6. Για την ηλεκτροδότηση μη ηλεκτροδοτημένης ΕΗΕ όπου, για τεχνικούς λόγους, ο έλεγχος δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί με τη συμπλήρωση όλων των προβλεπόμενων πεδίων του σχετικού Πρωτοκόλλου

(ή Πρωτοκόλλων) Ελέγχου, αναφέρονται αναλυτικά στις παρατηρήσεις τα πεδία που δεν συμπληρώθηκαν κατά την ελεγκτική διαδικασία και υποβάλλεται ΥΔΕ η οποία φέρει την ένδειξη «μη οριστικοποιημένη».

Με την έναρξη της ηλεκτροδότησης, απαιτείται η συμπλήρωση όλων των πεδίων ελέγχου του σχετικού Πρωτοκόλλου (ή Πρωτοκόλλων) Ελέγχου, με βάση τα αποτελέσματα των αντίστοιχων δοκιμών και μετρήσεων και συντάσσεται νέα ΥΔΕ με την ένδειξη «οριστικοποιημένη», η οποία υποβάλλεται εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την ηλεκτροδότηση. Η οριστικοποιημένη ΥΔΕ συνοδεύεται μόνο από το συμπληρωμένο σε όλα τα πεδία του Πρωτόκολλο (ή Πρωτόκολλα) Ελέγχου, εφόσον δεν έχει επέλθει μεταβολή στην ΕΗΕ για την οποία απαιτείται υποβολή επικαιροποιημένης συνοδευτικής τεκμηρίωσης.

7. Η ΥΔΕ με τα στοιχεία της συνοδευτικής τεκμηρίωσής της υποβάλλονται με ευθύνη του συντάκτη της ΥΔΕ στο «Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων» του άρθρου 11 του ν. 3982/2011 (Α’ 143).

 8. Ο Διαχειριστής του ΕΔΔΗΕ μπορεί να αρνηθεί την ηλεκτροδότηση ή την επανασύνδεση της εγκατάστασης σε αυτό, ή να προβεί σε διακοπή της ηλεκτροδότησής της, μέχρι να υποβληθεί ΥΔΕ σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

9. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν επηρεάζουν την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4483/1965 (Α’ 118).

Άρθρο 5 Εγκαταστάσεις μέσης και υψηλής τάσης

1. Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις μέσης και υψηλής τάσης δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των απαιτήσεων ασφάλειας και ελέγχου των άρθρων 3 και 4 της παρούσας απόφασης.

2. Για τη διασύνδεση ιδιωτικών υποσταθμών, εγκαταστάσεων και κινητήρων Μέσης Τάσης (ΜΤ) με το ΕΔΔΗΕ, συντάσσεται Υπεύθυνη Δήλωση από τους έχοντες το νόμιμο δικαίωμα, με την οποία βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση ΜΤ που υλοποίησαν, εκτελέστηκε και ελέγχθηκε σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές που καθορίζει ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

3. Η παραπάνω Υπεύθυνη Δήλωση υποβάλλεται, με ευθύνη του συντάκτη της, στο «Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων» του άρθρου 11 του ν. 3982/2011.

 4. Για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης που τροφοδοτούνται μέσω ιδιωτικών υποσταθμών της παραπάνω παρ. 2, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 6

Μεταβατικές, καταργούμενες και λοιπές διατάξεις 1. Για τις ΥΔΕ που έχουν υποβληθεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, ισχύουν τα προβλεπόμενα κατά την έκδοσή τους χρονικά διαστήματα επανελέγχου, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει προκύψει απαίτηση διενέργειας έκτακτου επανελέγχου.

2. ΥΔΕ που έχουν εκδοθεί έως και εννέα (9) μήνες πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης και 61498 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

δεν έχουν υποβληθεί, μπορούν να υποβληθούν εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Για τις ΥΔΕ αυτές ισχύουν τα προβλεπόμενα κατά την έκδοσή τους χρονικά διαστήματα επανελέγχου, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει προκύψει απαίτηση διενέργειας έκτακτου επανελέγχου.

 3. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του «Ενιαίου Μητρώου Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων», οι ΥΔΕ με τη συνοδευτική τους τεκμηρίωση καθώς και οι Υπεύθυνες Δηλώσεις της παρ. 2 του άρθρου 5, εξακολουθούν να υποβάλλονται στον Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοσή τους, με την επιφύλαξη της παρ. 6 του άρθρου 4 ως προς το χρόνο υποβολής τους.

Αντίγραφο των ΥΔΕ και της συνοδευτικής τους τεκμηρίωσης τηρείται από τον ιδιοκτήτη και τον καταναλωτή της ΕΗΕ καθώς και από τον συντάκτη τους, τουλάχιστον μέχρι την υποβολή της επόμενης ΥΔΕ.

 4. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του «Ενιαίου Μητρώου Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων», οι ΥΔΕ με τη συνοδευτική τους τεκμηρίωση, που αφορούν σε ΕΗΕ που δεν τροφοδοτούν και δεν τροφοδοτούνται από το ΕΔΔΗΕ, τηρούνται από τον ιδιοκτήτη και τον καταναλωτή καθώς και από τον συντάκτη τους.

5. Για χρονικό διάστημα δέκα οκτώ (18) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, δύναται να εφαρμόζονται και οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 και των άρθρων 3 και 4, της υπουργικής απόφασης υπό στοιχεία Φ.7.5/1816/88/2004 (Β’ 470) και, συνακόλουθα, να διενεργείται ο αρχικός έλεγχος βάσει των διατάξεων αυτών. 6. Για τις εγκαταστάσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ισχύουν τα αναφερόμενα στον ν. 4710/2020 (Α’ 142), ιδιαίτερα στα άρθρα 22, 24, 27 και 65.

7. Με την έκδοση της παρούσας απόφασης, καταργούνται οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης υπό στοιχεία Φ.7.5/1816/88/2004, εκτός αυτών της παρ. 1 του άρθρου 1, και των άρθρων 3 και 4, οι οποίες καταργούνται δέκα οκτώ (18) μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. 8. Με την έκδοση της παρούσας απόφασης παύουν να ισχύουν οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης υπό στοιχεία Φ.50/503/168/2011 (Β’ 844).

Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ι Ι Κατηγοριοποίηση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (ΕΗΕ), χρονικά διαστήματα τακτικών επανελέγχων

1. Η κατάταξη ΕΗΕ σε κατηγορία Α, Β και Γ και υποκατηγορία, γίνεται με ευθύνη του συντάκτη της ΥΔΕ.

2. Η κατηγοριοποίηση των ΕΗΕ μπορεί να αναγράφεται στην ΥΔΕ με συνεπτυγμένη – κωδικοποιημένη μορφή, π.χ. για την περιγραφή ΕΗΕ ανθοπωλείο, δύναται να χρησιμοποιείται ο κωδικός Β1.

3. Σε περίπτωση που μια ΕΗΕ περιλαμβάνει χώρους που, ως επιμέρους τμήματα, εμπίπτουν σε περισσότερες της μιας από τις παρακάτω κατηγορίες (μικτή εγκατάσταση), η ΕΗΕ κατατάσσεται στην κατηγορία με το μικρότερο χρονικό διάστημα τακτικού επανελέγχου.

 4. Εφόσον κριθεί σκόπιμο από τον συντάκτη της ΥΔΕ για λόγους ασφάλειας, ο χρόνος του επόμενου τακτικού επανελέγχου της ελεγχόμενης ΕΗΕ, μπορεί να ορισθεί μικρότερος από αυτόν που προκύπτει με βάση το κατωτέρω αναφερόμενο μέγιστο χρονικό διάστημα ανά κατηγορία. Στην περίπτωση αυτή, παρατίθεται σχετική αιτιολόγηση επί της ΥΔΕ.

Α. ΕΗΕ σε κατοικίες και ανάλογους χώρους, με μέγιστο χρονικό διάστημα τακτικού επανελέγχου δέκα (10) χρόνια.

1. Κατοικίες ή διαμερίσματα

2. Μονοκατοικίες

3. Μοναστήρια και κοινόβια

4. Κοινόχρηστοι χώροι και κλιμακοστάσια κατοικιών και ανάλογων χώρων

5. Αποθήκες κατοικιών και ανάλογων χώρων

6. Χώροι στάθμευσης σε κατοικίες και ανάλογους χώρους

7. Περιβάλλον χώρος κατοικιών (κήποι, ιδιωτικές πισίνες, σάουνες, υδρομασάζ κ.λπ)

 8. Λοιπές περιπτώσεις αυτής της κατηγορίας, μη αναφερόμενες ανωτέρω Β. ΕΗΕ σε επαγγελματικούς χώρους, με μέγιστο χρονικό διάστημα τακτικού επανελέγχου πέντε (5) χρόνια.

1. Ανθοπωλεία και είδη κηπουρικής

 2. Αντλιοστάσια σε κλειστούς χώρους, για άρδευση, ύδρευση, αποχέτευση και πάσης φύσεως καλλιέργειες (π.χ. άρδευση θερμοκηπίων, κλπ.)

3. Αποθηκεύσεις, γενικές αποθήκες

4. Βαφεία

 5. Βιομηχανίες

6. Βιοτεχνίες

7. Βιβλιοθήκες

8. Γραφεία

 9. Εκθέσεις αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, ποδηλάτων, σκαφών αναψυχής

10. Εμπόριο ειδών σε κλειστούς χώρους που δεν περιγράφονται σε αυτήν την κατηγορία

11. Εμπορικά κέντρα χωρίς ιδιόκτητο υποσταθμό ρεύματος 12. Εργαστήρια

13. Εκτυπώσεις, εκδόσεις & συναφείς δραστηριότητες

14. Ιατρεία, ακτινολογικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτήρια

61512 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 4654/08.10.2021

15. Καθαριστήρια, σιδερωτήρια

16. Καταστήματα που προσφέρουν για κατανάλωση τα προϊόντα τους στο χώρο τους (π.χ. εστιατόρια, ψησταριές, καφέ παντός είδους, καφενεία, μπαρ, video games) έως και 50 ατόμων

17. Καταστήματα πώλησης ειδών ζαχαροπλαστικής, γαλακτοπωλεία 18. Καφεκοπτεία

19. Επαγγελματικός χώρος χωρίς δραστηριότητα

20. Κέντρα ή ινστιτούτα αισθητικής

21. Κέντρα μηχανογράφησης (αυτοτελή)

22. Κηροπλαστεία και εμπόριο κεριών

 23. Κοινόχρηστοι χώροι και κλιμακοστάσια επαγγελματικών χώρων

24. Κοσμηματοπωλεία & πώληση ωρολογίων

25. Κουρεία, κομμωτήρια

 26. Κτηνοτροφικές & πτηνοτροφικές μονάδες (π.χ. βουστάσια, χοιροστάσια, πτηνοτροφεία, κλπ)

27. Κυλικεία

28. Κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αλλαντοπωλεία

29. Λιμενικά υπόστεγα

30. Ναοί, χώροι λατρείας που συγκεντρώνουν μέχρι πενήντα (50) άτομα σε έναν χώρο

31. Ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπου συγκεντρώνονται μέχρι πενήντα (50) άτομα σε έναν χώρο

32. Ξυλουργεία

33. Οπωροπωλεία, λαχανοπωλεία, κλπ

34. Παντοπωλεία

35. Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών (στούντιο)

36. Πλυντήρια, καθαριστήρια και σιδερωτήρια

 37. Πρατήρια άρτου – ζαχαροπλαστικής

38. Ραδιοφωνικοί σταθμοί, σταθμοί τηλεόρασης

39. Σούπερ μάρκετ χωρίς ιδιόκτητο υποσταθμό ρεύματος

40. Συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων

41. Σταθμοί αυτοκινήτων (στεγασμένα πάρκινγκ)

42. Στιλβωτήρια & βαφεία δερμάτινων ειδών

43. Τυπογραφεία

44. Φαρμακεία

45. Φούρνοι

46. Φροντιστήρια

47. Φωτογραφικές εργασίες

48. Φωτοτυπικά κέντρα

49. Χορευτικές λέσχες, σχολές χορού

50. Χρωματοπωλεία (με πώληση και άλλων ειδών)

51. Χώροι διοδίων

52. Λοιπές περιπτώσεις αυτής της κατηγορίας, μη αναφερόμενες ανωτέρω Γ. ΕΗΕ σε χώρους ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού και υπαίθριες επαγγελματικές ΕΗΕ, με μέγιστο χρονικό διάστημα τακτικού τεπανελέγχου δύο (2) χρόνια.

1. Αγροτικά ιατρεία, υγειονομικοί σταθμοί, κέντρα υγείας

2. Αεροδρόμια

 3. Αίθουσες δικαστηρίων

 4. Αλυκές

5. Αμφιθέατρα

6. Ανοικτά υπαίθρια γήπεδα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ), πετοσφαίρισης (βόλεϊ), αντισφαίρισης (τένις), αντιπτέρισης (μπάντμιντον) κλπ

7. Αντλιοστάσια ανοικτά

Τεύχος B’ 4654/08.10.2021 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 61513

 8. Αρχαιολογικοί χώροι επισκέψιμοι από το κοινό

9. Βρεφοκομεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, ορφανοτροφεία, κλπ

10. Δημόσιες βιβλιοθήκες

11. Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης που εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο ΕΔΔΗΕ

12. Εγκαταστάσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (εφόσον η εγκατάσταση δεν αποτελεί μέρος άλλης επαγγελματικής ή οικιακής εγκατάστασης και είναι σε υπαίθριο χώρο)

 13. Εκθέσεις

14. Εμπορικά κέντρα με ιδιόκτητο υποσταθμό ρεύματος

15. Εποχιακά αναψυκτήρια (π.χ. Beach bar, κ.λπ.)

16. Εργοταξιακές παροχές, εργοτάξια

17. Θέατρα παντός είδους, κουκλοθέατρα & θέατρα σκιών 18. Θερμοκήπια

19. Ιδιωτικά & δημόσια κτίρια όπου διενεργούνται συναλλαγές με το κοινό

20. Ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρονίως πασχόντων

21. Ιππικοί όμιλοι

22. Ιχθυοκαλλιέργειες

23. Καταστήματα που προσφέρουν για κατανάλωση τα προϊόντα τους στο χώρο τους (π.χ. εστιατόρια, ψησταριές, καφέ παντός είδους, καφενεία, μπαρ, video games) άνω των 50 ατόμων

24. Κέντρα διασκέδασης

25. Κινηματογράφοι χειμερινοί & θερινοί

26. Κοινόχρηστοι χώροι και αποθήκες επαγγελματικών εγκαταστάσεων στο ύπαιθρο

 27. Κοινόχρηστοι χώροι, κλιμακοστάσια, αποθήκες των χώρων ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού

28. Κοιμητήρια

29. Κλινικές, νοσοκομεία, ψυχιατρεία

30. Κτίρια της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσια ή ιδιωτικά)

31. Κτήματα που χρησιμοποιούνται ως πολυχώροι εκδηλώσεων και δεξιώσεων

 32. Λούνα παρκ, άλλα παιχνίδια γενικά, παιδότοποι, παιχνιδότοποι κ.λπ.

33. Λιμενικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής

34. Μουσεία

35. Ναοί, χώροι λατρείας που συγκεντρώνονται περισσότερα από πενήντα (50) άτομα σε έναν χώρο

36. Ξενοδοχεία, εφόσον διαθέτουν χώρους που συγκεντρώνονται περισσότερα από πενήντα (50) άτομα σε έναν χώρο

37. Οίκοι ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

38. Οικοτροφεία παιδιών ηλικίας μικρότερης των έξι (6) ετών

 39. Πλατείες, πάρκα, φωτισμοί οδών, που τα φωτιστικά τους δεν αποτελούν μέρος του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

40. Πρατήρια υγρών και αερίων καυσίμων

41. Προσωρινά καταλύματα εξυπηρέτησης ατόμων και οικογενειών σεισμοπλήκτων, πυρόπληκτων και γενικότερα φυσικών αιτίων

42. Πισίνες για το κοινό, σε κλειστούς χώρους, υπαίθριες πισίνες (συμπεριλαμβανομένου των πισινών που λαμβάνουν χώρα αγώνες όπως υδατοσφαίριση, κλπ)

43. Σιδηροδρομικοί σταθμοί

44. Σούπερ μάρκετ με ιδιόκτητο υποσταθμό ρεύματος

45. Σπήλαια, επισκέψιμα από το κοινό

 46. Στρατόπεδα, φυλάκια

47. Υπαίθρια παρκινγκ (αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, σκαφών αναψυχής, κλπ)

48. Φυλακές, αναμορφωτήρια, κρατητήρια

49. Χιονοδρομικά κέντρα

50. Χώροι κατασκήνωσης / camping

51. Χώροι αθλητικών

 52. Χώροι αναμονής επιβατών (αεροδρομίων, σταθμών λεωφορείων / σιδηροδρόμου / τραμ / μετρό / κλπ)

 61514 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 4654/08.10.2021

53. Χώροι καραντίνας (αφορά ανθρώπους, ζώα, φυτά ή γεωργικά προϊόντα για να περιοριστεί η μετάδοση δυνητικά λοιμωδών νόσων)

54. Χώροι πανηγύρεων

55. Χώροι συναυλιών

56. Χώροι συνεδρίων

57. Χώροι υποδοχής προσφύγων

58. Λοιπές περιπτώσεις αυτής της κατηγορίας, μη αναφερόμενες ανωτέρω Άρθρο 7 Τελικές διατάξεις 1. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 2. Τα Παραρτήματα Ι και ΙΙ, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης.

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2021 Ο Υπουργός ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

 

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη 7 Μαρτίου 2023