2310 256353

Εκδηλώσεις «Ενεργειακοί Επιθεωρητές».

«Ενεργειακοί Επιθεωρητές».

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008


 

 

Σάββατο, 20 Δεκέμβριος 2008

Κοινή Επιστολή Π.Ο.Π.Μ.-Τ.Ε.Ι.και Π.Σ.Π.Η.Μ.-Τ.Ε.Ι. για Ενεργ. Επιθεωρητές

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι. Χαϊμαντά 23, 15122, ΜαρούσιΤηλ.- Fax: 210-8063857e-mail: info@hta.org.gr ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι.Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Βλάλη 56 & Αριστοτέλους, 54624 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-256353, Fax: 2310-942490Ιστοσελίδα: www.hlektrologoi-tei.gr e-mail: info@hlektrologoi-tei.gr


19 Δεκεμβρίου 2008
Αρ. Πρ.: Φ010/006/08

Προς
κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη
Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Ανάπτυξης

Θέμα : «Ενεργειακοί Επιθεωρητές».

Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

Αναφορικά με το σχέδιο ΠΔ για τη θεσμοθέτηση του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Το συγκεκριμένο σχέδιο δε λαμβάνει υπόψη τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2007 και για άλλη μια φορά οι απόφοιτοι των ΤΕΙ αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι Ιδρυμάτων Β΄ κατηγορίας.


Παράλληλα, το άρθρο με βάση το οποίο οι απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών, θα μπορούν να πιστοποιηθούν τόσο για την Α΄ όσο και για τη Β΄ τάξη Ενεργειακών Επιθεωρητών, ενώ οι απόφοιτοι ΤΕΙ μόνο για την Α΄, έρχεται και σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία.
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Κανονισμός προβλέπει υποχρεωτικές πιστοποιήσεις για κτίρια άνω των 1000 τμ (1000 τμ είναι το όριο για την Α΄ τάξη), είναι προφανές ότι με αυτή τη διάταξη οι Μηχανικοί Τ.Ε. μένουν εκτός αγοράς, παρά το ότι αρκετές ειδικότητες Μηχανικών ΤΕΙ έχουν αποκτήσει πολλές και ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα Εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, Θέρμανσης, Ψύξης & Κλιματισμού, Οικοδομικής, Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Ειδικότερα στον κλάδο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ δεν αναφέρονται ως εξειδικευμένες γνώσεις οι Αυτοματισμοί ΒΜS, Έξυπνων Κτιρίων , PLC και συμβατικών αυτοματισμών που χρόνια τώρα χρησιμοποιούνται στην αγορά, για την Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Επίσης, θεωρούμε απαράδεκτο το ότι ως Φορέας Πιστοποίησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών προβλέπεται το ΤΕΕ και όχι οι επίσημοι Φορείς Πιστοποίησης όπως το ΕΚΕΠΙΣ και το ΕΣΥΔ. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί κανείς ως Φορέα Πιστοποίησης το ΤΕΕ το οποίο φαίνεται αντίθετο στην εφαρμογή των νόμων για τους αποφοίτους Μηχανικούς ΤΕ.
Κύριε Γενικέ,
Ζητούμε την άμεση διόρθωση των προβληματικών σημείων του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές και ευελπιστούμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δε θα αγνοήσει για άλλη μια φορά τα θεσμοθετημένα όργανα των Μηχανικών των ΤΕΙ, όπως έγινε με το θέμα των ανελκυστήρων, που μετά από τη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αναμένουμε ακόμη τις ενέργειες του υπουργείου.
Η μεγάλη οικογένεια των Μηχανικών των ΤΕΙ έχει κουραστεί τόσα χρόνια από υποσχέσεις και περιμένει από την πολιτική ηγεσία να πάρει αποφάσεις εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία και να μην υποκύπτει στα συμφέροντα συντεχνιών.

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008