Νέα / Άρθρα εφαρμογή του ΕΛΟΤ 60364

εφαρμογή του ΕΛΟΤ 60364

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024


 

 

 



 

 

Κυριάκος Μαράκης

Καλή χρονιά κύριε Σαρρή

Σε περίπτωση που έχει κατασκευαστεί πριν από την 1/1/24 και ηλεκτροδοτηθεί μετά, όπως τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κλπ τι γίνεται

 

Γερασιμος Κουτσης

Κυριάκος Μαράκης Σωστά.

Εφ όσον υπάρχει οικοδομική άδεια πχ του 2018 και οι εργασίες έχουν υλοποιηθεί το 2019 και η άδεια έχει κλείσει 12/2023 με την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη να αναφέρει το πρότυπο 384 και η υλοποίηση να έχει γίνει με αυτό

 

 

 

Γιώργος Σαρρής

Κυριάκος Μαράκης Γεια σας κ. Μαράκη. Ευχαριστώ, επίσης καλή νέα χρονιά. Το ότι πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το ΕΛΟΤ 60364 είναι γνωστό νομοθετικά εδώ και 27 μήνες που ίσχυε το μεταβατικό στάδιο.

Στα παραπάνω ΦΕΚ δεν περιγράφετε άλλη λύση εκτός από την πλήρη εφαρμογή του προτύπου αυτού σε εγκαταστάσεις που θα ηλεκτροδοτηθούν για πρώτη φορά ή σε προσθήκες παλαιών μετά την 01.01.2024.

 

 

 

Γιώργος Σαρρής

Γερασιμος Κουτσης Γεια σας κ. Κούτση. Η περίπτωση που περιγράφετε δεν καλύπτεται νομοθετικά από τα παραπάνω ΦΕΚ, κατά την άποψη μου.

 

 

Γερασιμος Κουτσης

Γιώργος Σαρρής καλησπέρα σας. Αρα σε αυτή τη περίπτωση θα πάει με το πρότυπο hd 384

 

 

 

Γιώργος Σαρρής

Γερασιμος Κουτσης Κατά την άποψη μου, μετά την 01.01.2024 το πρωτόκολλο αρχικού ελέγχου που θα υποβληθεί για να είναι νομότυπο θα πρέπει να είναι κατά ΕΛΟΤ 60364. Στα παραπάνω ΦΕΚ δεν γίνεται αναφορά οικοδομικής άδειας. Για την κάλυψη των περιπτώσεων σαν αυτή που περιγράφετε είχε δοθεί το μεταβατικό στάδιο (ή στάδιο προσαρμογής) των 27 μηνών από 08.10.2021.

 

 

Γερασιμος Κουτσης

Γιώργος Σαρρής σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να προβλεφθεί κι αυτή η περίπτωση. Δεδομένου ότι μιλάμε για ένα έργο ολοκληρωμένο προ τριετίας και με όλα τα πολεοδομικά του έγγραφα μελέτες προ τη 1/1/24.

Κατά την άποψη μου πρέπει να συνάδουν όλα αυτά κι όχι να πετάμε το μπαλάκι στον ηλεκτρολόγο με ένα απλό από 1/1/24 σε όλα τα νέα ηλεκτροδοτούμενα κτήρια πρέπει να εφαρμόζεται το 60364.

Εμείς του πελάτη τη θα του πούμε; ότι δε του δίνουμε ρεύμα; κι αν δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τότε για να πάρει το μετρητή;

 

 

Γιώργος Σαρρής

Γερασιμος Κουτσης Έχετε δίκιο, αλλά δεν κάνουμε εμείς την νομοθεσία. Τα ίδια προβλήματα ζήσαμε το 2006 από ΚΕΗΕ προς ΕΛΟΤ HD 384. Για αυτούς τους λόγους δόθηκε κατά την άποψη μου παράταση από 18 μήνες σε 27 στο μεταβατικό στάδιο. Αν εντοπιστεί ότι το πρόβλημα που περιγράφετε είναι σε μεγάλη έκταση, ίσως δημιουργηθεί πίεση στο Υπουργείο για νέα νομοθετική ρύθμιση.

 

 

Γερασιμος Κουτσης

Γιώργος Σαρρής εγώ προσωπικά πάντως στην παραπάνω περίπτωση χθες έκδωσα ΥΔΕ με το προηγούμενο πρότυπο.

Αρχή φόρμας

 

Γράψτε μια απάντηση…

Τέλος φόρμας

 

 

Βασίλης Βασιλείου

Κυριε Γιώργο γεια σας και καλή χρονιά

Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί

Μη οριστικοποιημενη υδε με ΕΛΟΤ 384 και εκκρεμεί η οριστικοποίηση όταν ηλεκτροδοτηθεί τότε τη θα βάλω για αρχικό έλεγχο?

10 1 24

Γιώργος Σαρρής

Βασίλης Βασιλείου Γεια σας κ. Βασιλείου, ευχαριστώ, επίσης καλή νέα χρονιά.

Κατά την άποψη μου, εφόσον η μη οριστικοποιημένη ΥΔΕ έχει πρωτόκολλο για αρχικό έλεγχο κατά ΕΛΟΤ HD 384 και έχει υποβληθεί στον ΔΕΔΔΗΕ πριν την 31.12.2023, η οριστικοποιημένη ΥΔΕ για τον έλεγχο αυτόν μπορεί να έχει επίσης πρωτόκολλο κατά ΕΛΟΤ HD 384, εφόσον αυτή υποβληθεί μετά την 01.01.2024.

Βασίλης Βασιλείου

Γιώργος Σαρρής ευχαριστώ πολύ κύριε Γιώργο πάντα η άποψη σας είναι τεκμηριωμένη και αρκετές φορές είναι πάνω από τα πρότυπα!Τέλος φόρμας

Νικη Κουτακη

Μπαμπης Μαργαριτης

Κ σαρρη αν η εγκατάσταση κατασκευαστής πριν απο 1 /1/2024 τη πρωτοκολο βάζουμε

Γιώργος Σαρρής

Μπαμπης Μαργαριτης Γεια σας κ. Μαργαρίτη, Το πρωτόκολλο ορίζεται από την κατηγορία της εγκατάστασης (ΚΕΗΕ, ΕΛΟΤ HD 384, ELOT 60364) και το είδος του ελέγχου (αρχικός έλεγχος, τακτικός επανέλεγχος, έκτακτος έλεγχος) και βέβαια αν αφορά οριστικοποιημένη ή μη οριστικοποιημένη ΥΔΕ. Ειδικά για αρχικό έλεγχο, μόνο κατά ΕΛΟΤ 603

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024