Νέα / Άρθρα Ελευθερία του συνεταιρισμού

Ελευθερία του συνεταιρισμού

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021


Χρόνια τώρα στον χώρο μας, μέσα από διοικήσεις Ενώσεων της μορφής του Αστικού Κώδικα 101 , θέλουν να χειραγωγούν- παρανομούν  και να  μονοπολούν τον χώρο μας  παραβλέποντας  τα περί ελευθερίας του συνεταιρισμού και ότι αυτά   κατοχυρώνονται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι - Ίδρυση σωματείου - Αρχή της πολλαπλότητας

Και πάλι η Διοικούσα της ΕΕΤΕΜ τα παρουσιάζει αλλιώς .

 Για τα μέλη της μόνο ασκεί τον πειθαρχικό έλεγχο.

Φυσικά και μόνο για τα μέλη της,  ασκεί τον πειθαρχικό έλεγχο των μελών της.    

Το θέμα είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό κανένας Πτυχιούχος Μηχανικός να γραφτεί στην ΕΕΤΕΜ για να ασκήσει το επάγγελμά του

Κανένας Πτυχιούχος Μηχανικός που δεν είναι γραμμένος ως μέλος της ΕΕΤΕΜ δεν ελέγχετε πειθαρχικά από την ΕΕΤΕΜ .

Είναι και αντισυνταγματικό βάσει των παρακάτω  άρθρων του Συντάγματος για την πολλαπλότητα των οργανώσεων .

Με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1,12 παρ. 1, 23 παρ. 1 και 25 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης «για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών», που κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν.δ. 53/1974,

κατοχυρώνεται το δικαίωμα του προσώπου να συνεταιρίζεται και να ιδρύει σωματεία μη κερδοσκοπικά, το οποίο αποτελεί ειδικότερη μορφή της ελευθερίας της ομαδικής πνευματικής κίνησης και δράσης, καθώς και βάση της ελευθερίας της επαγγελματικής οργάνωσης. Απόρροια του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι είναι αφενός μεν η αρχή της πολλαπλότητας των (μη κερδοσκοπικών) σωματείων, η οποία εκδηλώνεται με την δυνατότητα της ακώλυτης ίδρυσης και λειτουργίας των.

 

Γραφείο Τύπου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Δεν πέρασε η προσπάθεια του ΤΕΕ να ποδηγετήσει τον κλάδο μέσω του πειθαρχικού ελέγχου των οργάνων του. Μια ακόμα μάχη, που έδωσε η ΕΕΤΕΜ και την κέρδισε!

Δημοσιεύθηκε : 05 Μαρτίου 2021 | Email Email | Εμφανίσεις: 97

anakoinosiΨηφίστηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για : "τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές", στην οποία περιλαμβάνονταν και διατάξεις για την οργάνωση της Πειθαρχικής Διαδικασίας του ΤΕΕ.

Οι επίμαχες διατάξεις που περιελάμβαναν την επέκταση της αρμοδιότητας του ΤΕΕ και σε μη μέλη του (υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τους Μηχανικούς ΤΕΙ) και με τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό ως «πρόσωπα που ασκούν έργο μηχανικού», αποσύρθηκαν, μετά από μεγάλο αγώνα της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Η ΕΕΤΕΜ, με την παρέμβασή της στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή και κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, ενημέρωσε τους αρμόδιους Υπουργούς και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων για το δίκαιο των αιτημάτων μας, ότι δεν πρέπει να υπαχθούν τα μέλη μας στον έλεγχο των πειθαρχικών οργάνων του ΤΕΕ, διότι αυτά γίνονται, μόνο σε τριτοκοσμικά καθεστώτα.

Τις θέσεις μας θεμελιώσαμε όχι μόνο σε βάσιμα νομικά επιχειρήματα και έγγραφα, αλλά και σε πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που κερδίσαμε, σύμφωνα με τις οποίες αρμόδια για τον πειθαρχικό έλεγχο των πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ είναι μόνο η ΕΕΤΕΜ και όχι το ΤΕΕ.

Μετά την δημοσίευση του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, όπως τελικώς αναδιατυπώθηκε, χθές αργά στην Ολομέλεια της Βουλής, θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση μας, στην οποία θα αναφερθούμε και σε όσους στάθηκαν αρωγοί στην όλη μας προσπάθεια κατά του ανοσιουργήματος, σε βάρος του κλάδου μας, που εισηγήθηκε το ΤΕΕ στα Υπουργεία ΥΠΟΜΕΔΙ και ΥΠΑΝ, μέσω των συντεχνιακών συνδέσμων του στον κρατικό μηχανισμό, με την ανοχή των "προσκυνημένων" στη μεγάλη συντεχνία .

 

Αθήνα 05-03-2021

Γραφείο Τύπου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

 

Συννημμένα αρχεία:

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021