Νέα / Άρθρα Μισθώσεις- Μείωση ενοικίου

Μισθώσεις- Μείωση ενοικίου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021


Διευκρινίσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών για τα μειωμένα ενοίκια δίνει με νέα απόφαση του το υπουργείο Οικονομικών. Στην απόφαση αποσαφηνίζεται ,πλήρως, το καθεστώς για κάθε περίπτωση και διαφορετικό τρόπο συναλλαγής μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

Την απόφαση υπογράφουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σ’ αυτήν διευκρινίζονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

– Εάν το μίσθωμα έχει καταβληθεί σε προγενέστερο χρόνο από το μήνα για τον οποίο ορίζεται μερική καταβολή, το 40% του μισθώματος για το οποίο ο μισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής συμψηφίζεται στις επόμενες καταβολές μισθωμάτων. Στην περίπτωση μη ύπαρξης επόμενων καταβολών μισθωμάτων λόγω λήξης της μισθωτικής σχέσης, τα χρηματικά ποσά της απαλλαγής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

– Εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις μη καταβολής μισθώματος, και το μίσθωμα έχει καταβληθεί σε προγενέστερο χρόνο από τον μήνα για τον οποίο ορίζεται απαλλαγή από την καταβολή, το 100% του μισθώματος για το οποίο ο μισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής συμψηφίζεται στις επόμενες καταβολές μισθωμάτων. Στην περίπτωση μη ύπαρξης επόμενων καταβολών μισθωμάτων λόγω λήξης της μισθωτικής σχέσης, τα χρηματικά ποσά της απαλλαγής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

– Εάν στη μισθωτική σχέση μετέχουν περισσότεροι μισθωτές και οι προϋποθέσεις μερικής καταβολής μισθώματος, δεν συντρέχουν για το σύνολο των μισθωτών, με την επιφύλαξη των οριζομένων για την περίπτωση συζύγου ή έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης, η μερική καταβολή μισθώματος υπολογίζεται αναλογικά σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής του δικαιούχου μισθωτή.

– Εάν το μίσθωμα καταβάλλεται κατά τη λήξη της μίσθωσης ή σε μικρότερα διαστήματα και πάντως μεγαλύτερα του μηνός, η απαλλαγή του 40% του συνολικού μισθώματος για τους προβλεπόμενους μήνες υπολογίζεται αναλογικά.

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021