Νέα / Άρθρα ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018


ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΙ

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΥ

Προς : Τα 73 Σωματεία – Μέλη της Π.Ο.Σ.Ε.Η και όλο τον Ηλεκτρολογικό κλάδο

Θέμα: «Κατηγορίες Χώρων Επανελέγχων Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (Ε.Η.Ε)»

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε με έγγραφο στις 9/7/2012 προς όλες τις υπηρεσίες της ενημέρωσε σχετικά με τις κατηγορίες χώρων που περιγράφονται στην Υ.Δ.Ε και βάσει των οποίων προσδιορίζεται ο επόμενος επανέλεγχος της Ε.Η.Ε.

Συγκεκριμένα η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε αναφέρει στο έγγραφό της τα παρακάτω:

«1. Αναφερόμενοι στο πεδίο «Κατηγορία Χώρου» του εγγράφου της περίληψης (σ.σ. έγγραφο προγενέστερο προς τις υπηρεσίες της), σας υπενθυμίζουμε ότι, όπως σας έχουμε γνωρίσει με το α΄ σχετικό (σ.σ. έγγραφο προγενέστερο προς τις υπηρεσίες της), συμπληρώνεται με μία από τις πέντε κατηγορίες που καθορίζονται στην ΥΑ Φ.7.5/1816/ (ΦΕΚ Β΄ 470 Β/2004), από τον κατά νόμο αρμόδιο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, ο οποίος και φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάταξη της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης (ΕΗΕ) στην προσήκουσα κατηγορία.

2. Στην $ 3 του άρθρου 5 της ΥΑ Φ. 7.5/1816/ (ΦΕΚ Β΄ 470 Β/2004) καθορίζονται οι μέγιστοι χρόνοι επανελέγχου των ΕΗΕ, ανάλογα με το είδος της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Ο ακριβής χρόνος επανελέγχου της ΕΗΕ, που μπορεί να είναι μικρότερος του ως άνω μεγίστου, καθορίζεται από τον αρμόδιο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη κατά την κρίση του. Επομένως, το πεδίο «Επόμενος Επανέλεγχος» της ΥΔΕ, επίσης συμπληρώνεται με αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη.

3. Κατόπιν των ανωτέρω, άμα τη λήψει της παρούσης, καταργούνται οι αναφερόμενοι στην $ 11.4 του Κεφαλαίου III της Οδηγίας Διανομής Νο 6 πίνακες I, II, III, IV, δεδομένου ότι, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη η κατάταξη των ΕΗΕ στις καθοριζόμενες με την ως άνω ΥΑ κατηγορίες καθώς και ο προσδιορισμός του χρόνου επανελέγχου αυτών.»

Το παραπάνω έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ προς όλες τις υπηρεσίες της, προέκυψε μετά τη συνεχή και επίμονη προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας προς την ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, προκειμένου να εφαρμοσθεί η ισχύουσα νομοθεσία για τις κατηγορίες χώρων των επανελέγχων των ΕΗΕ και να δοθεί σχετική οδηγία προς τις υπηρεσίες της, για να μην δημιουργούνται προβλήματα και ενστάσεις από υπαλλήλους της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ για την συμπλήρωση του συγκεκριμένου πεδίου της ΥΔΕ, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στους συναδέλφους. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ισχύουσα Νομοθεσία (Άρθρο 5 της ΥΑ Φ.7.5/1816/88 ΦΕΚ Β΄ 470/2004) και σε συνδυασμό με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε , ισχύουν τα παρακάτω:

- Η συμπλήρωση της ΥΔΕ στα πεδία «Κατηγορία Χώρου» και «Επόμενος Επανέλεγχος έως» είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του αδειούχου εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου, ο οποίος κατατάσσει την ΕΗΕ σε μία από τις πέντε κατηγορίες χώρων που περιγράφονται στο Άρθρο 5 της ΥΑ Φ.7.5/1816/88 ΦΕΚ Β΄ 470/2004 και αντίστοιχα ορίζει τον επόμενο επανέλεγχο της ΕΗΕ σύμφωνα με τα ανώτατα χρονικά όρια επανελέγχου που περιγράφονται σε κάθε κατηγορία χώρου στο Άρθρο 5 της παραπάνω ΥΑ.

- Ο αδειούχος εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος μπορεί να καθορίσει μικρότερο χρόνο επανελέγχου μιας ΕΗΕ, από τον μέγιστο που περιγράφεται σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες χώρων του Άρθρου 5 της ΥΑ, με αποκλειστική του ευθύνη και τηρώντας τις ισχύουσες διατάξεις περί ελέγχου των ΕΗΕ (Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384). Η Ομοσπονδία εφιστά την προσοχή προς όλους τους συναδέλφους που θα αναλάβουν την ευθύνη να καθορίσουν μικρότερο χρόνο επανελέγχου σε μια ΕΗΕ, ώστε να έχουν πλήρη στοιχεία τεκμηρίωσης για την επιλογή αυτή καθώς επίσης και στοιχεία τεκμηρίωσης τήρησης των διατάξεων περί ελέγχου των ΕΗΕ (Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384).

- Καταργούνται οι Πίνακες I, II, IIII & IV της Οδηγίας Διανομής Νο 6 της ΔΕΗ, οι οποίοι αναφέρονταν στις κατηγορίες χώρων και στα χρονικά διαστήματα επανελέγχων των ΕΗΕ και κατά συνέπεια δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από οποιαδήποτε υπηρεσία της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Οι παραπάνω Πίνακες δεν έχουν καμία ισχύ από την στιγμή που εκδόθηκε η παραπάνω ΥΑ, στο Άρθρο 5 της οποίας καθορίζονται οι κατηγορίες χώρων και τα μέγιστα χρονικά όρια επανελέγχου των ΕΗΕ.

ΠΗΓΗ :Π.Ο.Σ.Ε.Η

 

 

 

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018