Νέα / Άρθρα ΕΝΦΙΑ: Καταλυτικός ο συντελεστής παλαιότητας

ΕΝΦΙΑ: Καταλυτικός ο συντελεστής παλαιότητας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021


 

 

ΕΝΦΙΑ: Καταλυτικός ο συντελεστής παλαιότητας – Θα αξιολογούνται ανακαίνιση, ενεργειακή αναβάθμιση και αισθητική

16-06-2021  - Πηγή: parapolitika.gr

 

Προς εξομάλυνση του ΕΝΦΙΑ  κλίνει το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι οι συντελεστές παλαιότητας των ακινήτων επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τελικό ΕΝΦΙΑ. Σκοπός είναι να εξαλειφθούν οι επιβαρύνσεις που προκαλεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών κυρίως για τους φορολογούμενους με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Η διαδικασία είναι εν εξελίξει ώστε να διαμορφωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ και να προσομοιωθούν οι νέες τιμές ζώνης στην ακίνητη περιουσία 7 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.
Ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα βγάλει η άσκηση θα καθοριστούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στον φόρο ακινήτων τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν από τον ερχόμενο Μάρτιο σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο σύστημα προσδιορισμού των συντελεστών παλαιότητας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα το μοναδικό κριτήριο είναι η ηλικία του ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την καθιέρωση σύνθετων και πολλών ταχυτήτων συντελεστών παλαιότητας που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας. Παράλληλα αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται αλλαγές στα κλιμάκια με «σπάσιμό» τους σε περισσότερα έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα τους.

Η άσκηση είναι σύνθετη και τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών περιορισμένα ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν πως οι συντελεστές παλαιότητας με τη σημερινή τους δομή μπορεί να κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ανακαινισμένου ακινήτου 25ετίας να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεότερου ακινήτου ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η παλαιότητα ενός ακινήτου επηρεάζει με έξι διαφορετικούς συντελεστές το ύψος του φόρου.

Για τα παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 26 ετών ο συντελεστής είναι 1 και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ακινήτου, τόσο αυξάνεται ο φόρος.

  • Για ακίνητα 26 έτη και άνω ο συντελεστής παλαιότητας είναι 1,00.
  • 20 ως 25 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,05
  • 15 ως 19 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,10
  • 10 ως και 14 έτη ισχύει συντελεστής 1,15
  • 5 ως και 9 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,20
  • Ως και 4 έτη ισχύει συντελεστής 1,25

Δηλαδή οι συντελεστές παλαιότητας προσαυξάνουν το ποσό του φόρου εκτός της περίπτωσης που η ηλικία του ακινήτου ξεπερνά τα 26 έτη. Για παράδειγμα αν ο κύριος φόρος με βάση τη κλίμακα ανέρχεται σε 500 ευρώ και η κατοικία είναι ηλικίας 3 ετών, το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου ανέρχεται σε 625 ευρώ (500 Χ 1,25). Για την ίδια κατοικία ηλικίας 20 ετών ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 525 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να εφαρμόζεται η αντίστροφη προσέγγιση. Δηλαδή, ο συντελεστής παλαιότητας να ξεκινά με συντελεστή 1 για το νεόδμητο ακίνητο και όσο αυξάνεται η ηλικία του ακινήτου τόσο να μειώνεται ο συντελεστής.

 

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021