Νέα / Άρθρα βεβαίωση αναγγελίας για το δικαίωμα άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων

βεβαίωση αναγγελίας για το δικαίωμα άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 12 Απριλίου 2023


 

Συνοπτική απεικόνιση των διατάξεων του άρθρου 10 του Π.Δ. 108/2013 για τους Πτυχ. Ηλεκτρολόγους & Μηχανολόγους Μηχανικούς

 «Καθορισμός ειδικοτήτων και βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα της εκτέλεσης, συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής από φυσικά πρόσωπα»

 

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι δραστηριότητες του ΠΔ 108/2013 αφορούν αποκλειστικά σε τεχνικές εργασίες κατασκευής και συντήρησης τις οποίες ασκούν κυρίως οι Τεχνικοί Β΄θμιας Εκπαίδευσης και κατάρτισης αλλά και Μηχανικοί ανώτατης εκπαίδευσης (Πτυχιούχοι και Διπλωματούχοι). Αφορούν ένα μέρος δραστηριοτήτων και δεν λύνουν συνολικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που εκκρεμούν εδώ και χρόνια! Τα επαγγελματικά δικαιώματα, δηλαδή, οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες που αφορούν στη Μελέτη, Επίβλεψη, Κατασκευή και συντήρηση ως Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί τεχνολογικού τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα .

Πτυχιούχοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί. Από κτήσεως Πτυχίου

Με υποβολή αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, αποκτούν βεβαίωση αναγγελίας για το δικαίωμα άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου: Α. της 3ης Ομάδας της Α΄ Ειδικότητας, Β. Φωτοβόλων Σωλήνων και Επιγραφών της Γ΄ Ειδικότητας Γ. 1ης και 2ης Ομάδας της Δ΄ Ειδικότητας, ή/και του συντηρητή ηλεκτρολόγου της Δ΄ ειδικότητας

Δικαιολογητικά Αίτησης :

 1. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου

2. παράβολο

3. Αντίγραφο αντίστοιχου τίτλου σπουδών. Όταν από τον τίτλο σπουδών δεν προκύπτει η απαιτούμενη ειδίκευση ή κατεύθυνση, πρέπει να προσκομίζεται και πίνακας αναλυτικής βαθμολογίας.

(Β) (Ι) Οι πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής κατεύθυνσης ειδικότητας ηλεκτρολογίας ή της ειδικότητας ενεργειακής τεχνολογίας ηλεκτρολογικής κατεύθυνσης ή

(ΙΙ) οι κάτοχοι τίτλου σπουδών της αλλοδαπής, ο οποίος καθίσταται ισότιμος και αντίστοιχος με τους τίτλους σπουδών της περίπτωσης (Ι),

υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, με την οποία αναγγέλλουν την έναρξη άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που ρυθμίζονται με το παρόν διάταγμα και αποκτούν το δικαίωμα άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου: της 3ης Ομάδας της Α΄ Ειδικότητας, Φωτοβόλων Σωλήνων και Επιγραφών της Γ΄ Ειδικότητας και της 1ης και 2ης Ομάδας της Δ΄ Ειδικότητας, ή/και του συντηρητή ηλεκτρολόγου της Δ΄ ειδικότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 11 του ν. 3982/2011.

 Η αίτηση συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

 (α) Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και, για πολίτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, άδεια εργασί− ας ή παραμονής που εκδίδεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 (β) Το παράβολο που καθορίζεται δυνάμει του άρθρου 5 παρ. 13 και 15 του ν. 3982/2011.

 (γ) Αντίγραφο αντίστοιχου τίτλου σπουδών.

Όταν από τον τίτλο σπουδών δεν προκύπτει η απαιτούμενη ειδίκευση ή κατεύθυνση, πρέπει να προσκομίζεται και πίνακας αναλυτικής βαθμολογίας.

 Στην παραπάνω αίτηση ο ενδιαφερόμενος δύναται να αναγγείλει την έναρξη του συνόλου ή μέρους των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τις οποίες επιτρέπεται να ασκεί, σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 4 παρ. 4 του ν. 3982/2011, οπότε και στη βεβαίωση αναγγελίας που εκδίδεται προσδιορίζονται αντίστοιχα οι αναγγελθείσες επαγγελματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 11 του ν. 3982/2011.

Η ως άνω υπηρεσία εκδίδει σχετική βεβαίωση αναγγελίας

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 12 Απριλίου 2023