2310 256353

Νέα / Άρθρα Δραστηριότητας ( ΚΑΔ) που θα ενταχθούν από τον Απρίλιο

Δραστηριότητας ( ΚΑΔ) που θα ενταχθούν από τον Απρίλιο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020


Ελλάδα Κορωνοϊός Οικονομία Πολιτική

#Tags: Θεόδωρος Σκυλακάκης | ΚΑΔ | Κατηγορίες | Μέτρα Στήριξης

Τις τρεις νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ( ΚΑΔ) που θα ενταχθούν από τον Απρίλιο στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο του σχεδίου τόνωσης της ελληνικής οικονομίας λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:

-Πρώτη κατηγορία: μεσιτικά γραφεία, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, σιδηρουργοί, κατασκευή ιστοσελίδων και διαδικτυακών πυλών, καθαρισμός κτιρίων και καθαριστήρια ρούχων, γενικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων, κτηνίατροι, φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, λιανικό εμπόριο, υπαίθριες αγορές, δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων κλπ.

-Δεύτερη κατηγορία: βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, ασφάλιση, και άλλες υπηρεσίες. Τόσο στην κατηγορία αυτή όσο και την προηγούμενη τα πλεονεκτήματα είναι η 4μηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων με έκπτωση 25% για εμπρόθεσμης καταβολής. Επιπλέον για τον ΦΠΑ Απριλίου παρέχεται έκπτωση 25% σε εμπρόθεσμη καταβολή η οποία θα συμψηφισθεί με μελλοντικές οφειλές. Προϋπόθεση είναι η καταβολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου. Επίσης για επαγγελματίες και εργαζόμενους προβλέπεται η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

-Τρίτη κατηγορία: εμπορία και διανομή ρεύματος και φυσικού αερίου, πρατήρια καυσίμων, διαχείριση απορριμμάτων κλπ. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους. Για το κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνονται και διευκολύνσεις ρευστότητας.

Οι διαδικασίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Εν συνεχεία παρουσίασε τους όρους καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όπως είπε για την επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις στο διάστημα από 2 μέχρι 10 Απριλίου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος μέσω του Τaxisnet θα έχει πενταετή διάρκεια ενώ προβλέπεται χαμηλό επιτόκιο και για το πρώτο έτος περίοδος χάριτος. Και στην περίπτωση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του μέτρου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας από τον εργοδότη.

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020