Νέα / Άρθρα Αδήλωτα τετραγωνικά: τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες-αναλυτικά παραδείγματα

Αδήλωτα τετραγωνικά: τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες-αναλυτικά παραδείγματα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο 17 Απριλίου 2021


Αδήλωτα τετραγωνικά: τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες-αναλυτικά παραδείγματα

ΠΗΓΗ: ecopress

Αδήλωτα τετραγωνικά: τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες-αναλυτικά παραδείγματα

ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑΟΙΚΙΣΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΥΠΟΔΟΜΕΣΧΡΗΜΑ 15 Απρίλιος 2021

MHXANIKOI2568 ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ92 ΑΚΙΝΗΤΑ2100 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ2676 ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ676 ΚΕΔΕ115 ΠΟΜΙΔΑ149

ShareTweetEmail

Της Ντίνας Καράτζιου/

https://ecopress.gr/wp-content/uploads/ntina.jpg

Με συσσωρευμένη αναδρομικότητα, έως και 18 μηνών θα καταφτάσουν οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί σε χιλιάδες  ιδιοκτήτες που αφορούν την πληρωμή των κρυμμένων τετραγωνικών τα οποία δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Το «Ecopress», παρουσιάζει αναλυτικά παραδείγματα για το τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων αλλά και τα τελευταία δεδομένα για  την επανεργοποίηση του Β κύκλου της πλατφόρμας, την οποία αναμένουν πολλοί ιδιοκτήτες που βρίσκονται υπό την απειλή υπέρογκων προστίμων και χρεώσεων.

Η  πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση με την οποία δόθηκε νέα τρίμηνη παράταση  προθεσμίας  για την εκκαθάριση των δηλώσεων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα από πλευράς δήμων, διογκώνει την οικονομική υποχρέωση χιλιάδων πολιτών και εκhttps://ecopress.gr/wp-content/uploads/akinita3-600x399.jpgτινάσσει την ήδη συσσωρευμένη αναδρομικότητα. Υπενθυμίζεται, ότι η  αρχική ημερομηνία κατά την οποία οι δήμοι θα έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, ήταν η 31η  Ιανουαρίου 2021. Ακολούθησε και δεύτερη επιμήκυνση που έληγε στις 31 Μαρτίου 2021 και στη συνέχεια  νομοθετήθηκε ως τελική ημερομηνία η 30η Ιουνίου.

Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ, τα επιπλέον τετραγωνικά που δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ανέρχονται στα 60.630.700 εκ.  αποκαλύπτοντας…  μισή ακόμη Ελλάδα, με το ποσοστό των δηλωμένων επιφανειών στην επικράτεια να αυξάνεται κατά 35,15%. Υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.869.050 ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και σε 841.052 μη ηλεκτροδοτούμενα. Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 22,4 κρυμμένα τετραγωνικά. Με το κόστος της δήλωσης των κρυμμένων τετραγωνικών, να κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ. Αν και η λόγω αποτίμηση αναδεικνύει μία τάξη μεγέθους, ωστόσο τα ποσά διαφοροποιούνται τις περισσότερες φορές αρκετά προς τα πάνω για αρκετούς ιδιοκτήτες, καθώς στις  δηλώσεις  που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της  ΚΕΔΕ δεν διαχωρίζονται τα επαγγελματικά  ακίνητα από τις  οικίες, όπου για τα πρώτα τα δημοτικά τέλη είναι πενταπλάσια.

Πως διαμορφώνονται τα δημοτικά τέλη

Οι εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ έκαναν λόγο για ετήσια αύξηση εσόδων που ανέρχεται στα 115 εκ. ευρώ.  Ποια είναι τα ποσά όμως που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες; Η αναδρομικότητα των τετραγωνικών που δηλώθηκαν στη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, έχει ισχύ από 1/1/2020. Σύμφωνα με το νόμο 4746/2019, η υποβολή της δήλωσης, οδηγεί και  οριστική διαγραφή επιπλέον επιβαρύνσεων και αναλογούντων πρόστιμα από τα  περασμένα έτη. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν στην ΚΕΔΕ δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους  γλίτωσαν από την πληρωμή υπέρογκων προστίμων, τα οποία, ανέρχονται σε 1,5 δις. Η υποχρέωσή τους, μετά τη δήλωση την οποία υπέβαλαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, είναι οι χρεώσεις  που θα καταγραφούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε 24 δόσεις, θα αφορούν μόνο τα έξτρα ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. και μόνο για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Αναλυτικά  παραδείγματα

Τα επιπλέον δημοτικά τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, κυμαίνονται για  τις οικίες από  1 έως 1,60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Κι αυτό γιατί, κάθε δήμος εφαρμόζει τη δική του πολιτική χρέωσης. Για τα επαγγελματικά είναι σχεδόν πενταπλάσιες και κυμαίνονται από 5 έως έξι ευρώ το τ.μ. Λαμβάνοντας υπόψιν τις προαναφερθείσες χρεώσεις, τα ποσά καταβολής κυμαίνονται  ως εξής:

-Ιδιοκτήτης που τακτοποίησε αυθαίρετο εμβαδού 30 τ.μ και στη συνέχεια το δήλωσε στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, θα κληθεί να πληρώσει συνολικά για τους 18 μήνες αναδρομικότητας ποσό που θα κυμαίνεται από 540 έως 864 ευρώ. Έκαστη δόση εκ των 24 , θα ανέρχεται  στο πόσο των 22,5 έως 36 ευρώ..

-Ιδιοκτήτης που δήλωσε εμβαδόν 60 τ.μ στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα κληθεί  να πληρώσει αντιστοίχως, ποσό  που θα  κυμαίνεται από 1080 έως 1728 ευρώ. Με τη δόση να ανέρχεται να κυμαίνεται από τα 45 έως τα 72 ευρώ.

-Για επαγγελματικό χώρο, για τον οποίο δηλώθηκαν στην πλατφόρμα επιπλέον 100 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να καταβάλλει ποσό  που κυμαίνεται από 9.000 έως 10.800 ευρώ για αναδρομικότητα 18 μηνών. Ενώ οι 24 δόσεις  διαμορφώνονται από 375 έως 450 ευρώ.

Επαναλειτουργία με αλλαγές

Με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας, προκρίνεται η λύση στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά να επιβάλλεται προσαύξηση επί των οφειλών από 1.1.2020, ποσοστού +20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης, και + 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με ανώτατο όριο το +50%. Πρόκειται για μία πρόταση επαναλειτουργίας που έχει καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ και έχει υιοθετηθεί από την ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφαση. Απομένει να επικοινωνηθεί το όλο ζήτημα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, το οποίο κατά πληροφορίες, βλέπει θετικά την έναρξη β κύκλου λειτουργίας. Κρίσιμο σημείο για την ενεργοποίηση ενός δεύτερου κύκλου δηλώσεων και  τακτοποιήσεων, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της εκκαθάρισης, η οποία θα κρίνει τη χρονική στιγμή της επανέναρξης.

Με δεδομένη την εκτίμηση ότι παραμένει αδήλωτο ένα πολύ υψηλό ποσοστό επιφανειών ειδικά στην Περιφέρεια, οι ιδιοκτήτες, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ έχουν πολλές φορές επισημάνει μέσω δημοσίων παρεμβάσεων τους, τη μεγάλη αναγκαιότητα  επαναλειτουργίας της πλατφόρμας.  Ταυτόχρονα η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει συστηματικά, τα υπέρογκα πρόστιμα, τα οποία ενεργοποιούνται με μια σειρά διατάξεις, που επανήλθαν σε  ισχύ μετά τη λήξη λειτουργίας της πλατφόρμας. Πρόστιμα, που στο παρόν οικονομικό κλίμα και στη δίνη των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων, δημιουργούν μόνο αδιέξοδο που ισοδυναμεί με δημεύσεις περιουσιών.

Χρόνος παραγραφής στην πενταετία

Το αίτημα των ιδιοκτητών, να επανέλθει ο  χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να στην πενταετία, που ισχύει σήμερα πλέον και για τις φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου, ούτως ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους, έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από την ΚΕΔΕ. Η λύση της πενταετούς παραγραφής προκρίνεται, ούτως ώστε, σε ένα ήδη επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον, να μην οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες σε διογκωμένα χρέη, μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων από τους ΟΤΑ. Υπενθυμίζεται, ότι το 2014, νομοθετήθηκε για τους ΟΤΑ η επαύξηση της πενταετούς παραγραφής των αξιώσεών τους σε εικοσαετή, όταν πρόκειται περί φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών προς τους ΟΤΑ.  Κι όταν αυτά  προκύπτουν «εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωση τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών”» προσαυξημένα με τα πρόστιμα επί των οφειλών της τελευταίας πενταετίας. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει χαρακτηρίσει το εν λόγω νομοθέτημα « νομοθετική ανωμαλία, η οποία αντίκειται πλήρως στη φιλοσοφία και τις αρχές του Κράτους Δικαίου! «Δεν μπορεί ο χρόνος παραγραφής των υποχρεώσεων των πολιτών, ενώ είναι πενταετής για οφειλές στο Δημόσιο, να είναι εικοσαετής για τις οφειλές στους ΟΤΑ, δηλαδή τετραπλάσιος χρόνος παραγραφής!», τονίζει.

Σχετικά Άρθρα

 

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Σάββατο 17 Απριλίου 2021