Νέα / Άρθρα Ψηφιακό μητρώο και ελέγχοι για μαύρη εργασία στα τεχνικά επαγγέλματα

Ψηφιακό μητρώο και ελέγχοι για μαύρη εργασία στα τεχνικά επαγγέλματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023


 

ΠΗΓΗ: https://ecopress.gr/anaptyxis-psifiako-mitroo-kai-elegchou/?fbclid=IwAR396yh8TL4H1kBk5SGqTdYf9JG8znEtk7UzVgib-nSBkEepk7IKAEbgIzQ

Ψηφιακό μητρώο και ελέγχοι για μαύρη εργασία στα τεχνικά επαγγέλματα  

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕΡΓΑΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΧΡΗΜΑ 10 Δεκεμβρίου 2023

αναθεώρηση αδειας1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ4860 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ27 ΕΡΓΑ96 Ηλεκτρολόγοι7 μαύρη εργασία2 ΟΙΚΟΔΟΜΗ23 Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδος1 τεχνικά επαγγέλματα2 ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ4 Φοροδιαφυγή9 ψηφιακό μητρώο2 ψυκτικός1

ShareTweetEmail

https://ecopress.gr/wp-content/uploads/unnamed-1.gif https://ecopress.gr/wp-content/uploads/unnamed-1.gif

Καταχώρηση των επαγγελματιών ανά ειδικότητα σε ψηφιακή πλατφόρμα, κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, απλοποίηση στη θεώρηση αδειών, αλλά και συστηματικούς ελέγχους για μαύρη εργασία, είναι στα μέτρα που ετοιμάζονται για τα τεχνικά επαγγέλματα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να τεθούν σε εφαρμογή το πρώτο εξάμηνο του 2024.

https://ecopress.gr/wp-content/uploads/reuma-600-x-401.jpg

Επαγγελματικές οργανώσεις των κλάδων των τεχνιτών ζητούν ψηφιοποίηση  των τεχνικών επαγγελμάτων και τη δημιουργία μητρώου, ώστε πλέον το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να γνωρίζουν ποιοι, πόσοι και πού είναι, κάτι που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχει εδώ και χρόνια.

Τα μέτρα που εξετάζονται στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν στόχο να κατοχυρώσουν τους επαγγελματίες, να προστατεύονται οι πολίτες στις επιλογές τεχνικών σε οικοδομικά έργα, επισκευές και συντηρήσεις κτιρίων και εγκαταστάσεων από μη επαγγελματίες αλλά και για να μπουν τάξη και κανόνες στα τεχνικά επαγγέλματα, τα οποία φυλλοροούν και υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Στα βασικά τεχνικά επαγγέλματα για τα οποία ετοιμάζονται μέτρα είναι των ηλεκτρολόγων εγκαταστατών, υδραυλικών, ψυκτικών, μηχανικών εγκαταστάσεων, εγκαταστατών εγκαταστάσεων Καύσης Υγρών & Αερίων Καυσίμων, ηλεκτροσυγκολλητών, χειριστών μηχανημάτων έργων κ.α.

Συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης 

Τα θέματα των τεχνικών επαγγελμάτων συζητήθηκαν σε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κώστα Σκρέκα με τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος.

Ο Παντελής Χαβιαράς, γενικός γραμματέας της  Ομοσπονδίας δήλωσε πως ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε στη συνάντηση τους ότι «θα  έρθουν μεγάλες αλλαγές στα τεχνικά επαγγέλματα στο πρώτο εξάμηνο του ’24, μα απλοποίηση στη θεώρηση αδειών, αλλά και ελέγχους για μαύρη εργασία», όπως επίσης σε θετικό κλίμα συζητήθηκε και το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, που δεν έχουν κατοχυρωθεί, όπως για τους ψυκτικούς, παρόλο που εκπαιδεύονται και περνούν από εξετάσεις.

Τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος στη συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα ζήτησαν την άμεση ψηφιοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων, μαζί με την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, που θεωρούν πως θα θωρακίσουν τον κλάδο τους και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο Παντελής Χαβιαράς, γενικός γραμματέας της  Ομοσπονδίας μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής» της Θράκης για τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό, την θετική ανταπόκριση του κου Σκρέκα σε πολλά από αυτά, ιδιαίτερα το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ τόνισε πως η Ομοσπονδία θα συνεχίζει να πιέζει για θέματα των ψυκτικών, και την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, μιας και πλέον είναι ελάχιστοι οι νέοι που εισέρχονται στο επάγγελμα.

Ψηφιοποίηση  των τεχνικών επαγγελμάτων

Σχετικά με τη  ψηφιοποίηση  των  τεχνικών επαγγελμάτων, που αφορά τους ψυκτικούς καθώς και άλλα 6 τεχνικά  επαγγέλματα, με τη δημιουργία μητρώου, ο κος Χαβιαράς δήλωσε ότι:

«Αυτό θα  λύσει τα προβλήματα και της φοροδιαφυγής, γιατί πλέον θα μπορούμε μέσω του μητρώου να κάνουμε όλες τις ενέργειες που χρειαζόμαστε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αλλά και θα βοηθήσει τους εν δυνάμει πελάτες τους, που σπάνια γνωρίζουν αν αυτός που έρχεται να τους κάνει μια εργασία, έχει τα απαραίτητα νομικά έγγραφα και φορολογικά  παραστατικά».

Με αυτό τον τρόπο και ο πολίτης θα καλυφθεί ότι έγινε μια σωστή εργασία, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά και να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή, που αποτελεί πεδίο σύγκρουσης αυτές τις μέρες μεταξύ κυβέρνησης και επαγγελματιών.

-«Έτσι θα θωρακίσουμε τον κλάδο μας και όλους τους τεχνικούς κλάδους, έτσι ώστε ο καθένας να κάνει τη δουλειά του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαβιαράς. Άλλωστε το επάγγελμα του  ψυκτικού, ο κλάδος της ψύξης, είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο  επικίνδυνα  επαγγέλματα που υπάρχουν στην αγορά.

-«Αν ο τεχνίτης που φωνάζουμε να μας κάνει μια  επισκευή ή εγκατάσταση, δεν έχει τις ανάλογες άδειες, που πιστοποιούν και τη γνώση, κινδυνεύουμε και εμείς και  η  εγκατάστασή μας να πάθει μια πολύ σοβαρή ζημιά» προειδοποίησε ο κ. Χαβιαράς, τονίζοντας πως η μαύρη εργασία αποτελεί μεγάλη πληγή, και ειδικά σε συνοριακές περιοχές όπως η Κομοτηνή, όπου έχουν παρατηρηθεί και επιχειρήσεις ψυκτικών από τη γειτονική Βουλγαρία να δραστηριοποιούνται εδώ».

Μικρό το ενδιαφέρον των νέων για το επάγγελμα

Τα τεχνικά επαγγέλματα έχουν δυνατότητες, αλλά και μέλλον, όμως δυστυχώς το ενδιαφέρον από τους νέους είναι πολύ μικρό. Προειδοποίησε μάλιστα ο κ. Χαβιαράς πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλη έλλειψη χεριών στα τεχνικά επαγγέλματα αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει. Χαρακτηριστικό είναι πως για το Πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή», υπήρχε μεγάλη αναμονή εγκατάστασης κλιματικής μονάδας στις πόλεις της περιφέρειας, με τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών φέτος στα Τμήματα Μαθητείας στην Κομοτηνή, τόσο για τους ψυκτικούς όσο και τους ηλεκτρολόγους, δεν μαζεύτηκαν 8 μαθητές για να συγκροτηθούν.

Μέσω των τμημάτων αυτών, οι μαθητές δουλεύουν στους τεχνικούς για ένα εξάμηνο παράλληλα με το σχολείο, με ένσημα και πλήρη απασχόληση, και παίρνουν και την  εξάμηνη προϋπηρεσία που τους ορίζει ο νόμος, έτσι ώστε αργότερα να αναβαθμίσουν την άδειά τους. Φέτος τα τμήματα είχαν 5 άτομα, και με προσπάθειές τους κατάφεραν να λειτουργήσουν, το πρόβλημα όμως παραμένει.

-«Είναι  τραγικό  ότι αυτή τη στιγμή δεν  μπορούν να καταλάβουν οι νέοι ότι τα τεχνικά επαγγέλματα έχουν μεγάλο μέλλον» σημείωσε ο κ. Χαβιαράς υπογραμμίζοντας πως:

-«Θα πρέπει να  καταλάβει και η νεολαία ότι καλό είναι να κοιτάξουμε να μπούμε σε ένα πανεπιστήμιο, αλλά όταν δεν το καταφέρουμε ας στραφούμε στον τεχνικό κλάδο.  Έχει πολύ μεγάλο μέλλον».

Σχετικά Άρθρα

 

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023