Νέα / Άρθρα Επίδομα επιστημόνων: Παράταση & νέες διευκρινήσεις, λίγες ώρες μετά την έκδοση του ΦΕΚ

Επίδομα επιστημόνων: Παράταση & νέες διευκρινήσεις, λίγες ώρες μετά την έκδοση του ΦΕΚ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο 17 Απριλίου 2021


ΠΗΓΗ:news.B2Green.gr

Αρχική  Business  Μηχανικοί

Επίδομα επιστημόνων: Παράταση & νέες διευκρινήσεις, λίγες ώρες μετά την έκδοση του ΦΕΚ

14 Απριλίου, 2021

https://news.b2green.gr/wp-content/uploads/2021/01/B2Green_General_working-people-696x364.jpg https://news.b2green.gr/wp-content/uploads/2021/01/B2Green_General_working-people-696x364.jpg

Παράταση στην προθεσμία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης χορήγησης επιδόματος στους επιστημονικούς κλάδους ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λίγες μόλις ώρες μετά από τη δημοσίευση της τελευταίας ΚΥΑ σε ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ΚΥΑ αναγράφεται ως καταληκτική προθεσμία υποβολής η 15η Απριλίου, περιορίζοντας το χρονικό διάστημα που απομένει για την υποβολή μόλις στις 2 μέρες. Επιπλέον, στη νέα ΚΥΑ δεν υπάρχει σαφή αναφορά στις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις, που δεν έχουν γίνει δεκτές.

Για τα ανωτέρω ζητήματα, άμεση ήταν η αντίδραση των επιστημονικών φορέων, οι οποίοι σε νέα, σημερινή επιστολή τους προς τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη, σημαίωσαν τα εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Στη νέα ΚΥΑ οικ. 907/7.4.2021 που τροποποιεί την υπ´ αρ. οικ. 5629/22/4.2.2021 ΚΥΑ «Καθορισμός ύψους, προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασίας χορήγησης και πληρωμής, της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων», η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τ. Β’ 1487/13.4.2021 παρέχεται κατ’ ουσίαν περιθώριο δύο μόλις ημερών προκειμένου να υποβληθούν νέες υπεύθυνες δηλώσεις – αιτήσεις στην πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, έως την 15η Απριλίου 2021.

Επιπλέον, στη νέα ΚΥΑ δεν υπάρχει ρητή αναφορά για τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις, που δεν έχουν γίνει δεκτές, παρότι στο από 31.3.2021 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας προβλεπόταν ότι όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τη με τη νέα ΚΥΑ και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου.

Κατόπιν αυτών σας καλούμε όπως α) παραταθεί η προθεσμία υποβολής νέων αιτήσεων, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για τους δικαιούχους και β) αποσαφηνιστεί ρητά ότι όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση (η οποία δεν έχει γίνει δεκτή), δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση εκ νέου.

Επίσης σας ζητούμε και πάλι την υλοποίηση του αιτήματός μας να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του άρθρου 1 παρ. 1 εδ.γ’ Ιατροί, Οδοντίατροι, Λογιστές και Δικαστικοί Επιμελητές που μετέχουν ως εταίροι, μέλη ή διαχειριστές Ιατρικών, Οδοντιατρικών, Λογιστικών εταιρειών και Αστικών εταιρειών Δικαστικών Επιμελητών.

Για τα λοιπά ζητήματα, που αφορούν το χορήγημα 400€ του Ειδικού Λογαριασμού ΟΑΕΔ επί της ουσίας, εμμένουμε στις θέσεις και τις απόψεις μας όπως έχουν διατυπωθεί στις προηγούμενες επιστολές μας, επί των οποίων δεν έχουμε εισέτι λάβει απάντηση από εσάς.

Μετά τιμής

Οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων

Γεώργιος Στασινός
Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Δημήτρης Κ. Βερβεσός
Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Κωνσταντίνος Κόλλιας
Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Αθανάσιος Δεβλιώτης
Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Σπυρίδων Μάμαλης
Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Γεώργιος Ρούσκας
Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος
α.α. Ο Αντιπρόεδρος Νικόλαος Αντωνίου

Αθηνά Τραχήλη
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Η τελική ενημέρωση του Υπουργείου Εργασίας

Σε συνέχεια της παρεμβασης των επιστημονικών φορέων, λίγες ώρες μετά από την επίσημη κυκλοφορία της ΚΥΑ, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας έδωσε παράταση για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι και την 19η Απριλίου, ενώ διευκρίνισε πως θα επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί κατά τον Α΄ κύκλο υποβολής αιτήσεων, χωρίς να απαιτείται νέα υποβολή αίτησης.

Διαβάστε παρακατω το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β’ 1487/13.4.2021) η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, με την οποία τροποποιείται η ΚΥΑ με αριθμό 5629/22 της 4ης Φεβρουαρίου 2021 (Β’ 450/2021) με τίτλο «Καθορισμός ύψους, προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασίας χορήγησης και πληρωμής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων».

 

Προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος ενημέρωσης των δικαιούχων παρέχεται η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων – αιτήσεων στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» έως και τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.

 

Διευκρινίζεται ότι με βάση τα νέα κριτήρια της εκδοθείσας απόφασης, θα επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί κατά τον Α΄ κύκλο υποβολής αιτήσεων καθώς και όσες υποβληθούν μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ως τροποποιητικές ή νέες αιτήσεις.

 

Υπενθυμίζεται ότι όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τη με την νέα ΚΥΑ και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου.

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Σάββατο 17 Απριλίου 2021