Νέα / Άρθρα Κάνε σύγκριση παρόχων ρεύματος online & εξοικονόμησε

Κάνε σύγκριση παρόχων ρεύματος online & εξοικονόμησε

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023


 

Κάνε σύγκριση παρόχων ρεύματος online & εξοικονόμησε

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος με τις πιο πρόσφατες τιμές ρεύματος, βρες το πακέτο που σε συμφέρει και εξοικονόμησε έως 32€ το μήνα στο λογαριασμό σου.

ΠΗΓΗ:

https://www.pricefox.gr/%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1/?utm_source=taboola&utm_medium=referral&tblci=GiAAeQHtqQJE4gOEaQvFMTDKXiVLUVP9nAtrGGdxzcyAaSDy3V8o5t3cw_js_7VO#tblciGiAAeQHtqQJE4gOEaQvFMTDKXiVLUVP9nAtrGGdxzcyAaSDy3V8o5t3cw_js_7VO

Ποιες είναι οι τιμές ρεύματος ανά εταιρεία;

 

Οι τιμές του ρεύματος αλλάζουν κάθε μήνα.

Κάθε πάροχος οφείλει να δημοσιεύει τις τιμές κιλοβατώρας του τρέχοντος μήνα που προσφέρει σε κάθε πακέτό του το αργότερο μέχρι τις 20 του προηγούμενου μήνα.

Στο Pricefox, συλλέγουμε τις τιμές κιλοβατώρας ανά πάροχο κάθε μήνα και τις παρουσιάζουμε στον παρακάτω πίνακα, ώστε να μπορείς να τις συγκρίνεις και να βρεις το πακέτο που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου.

Πίνακας τιμών ρεύματος ανά εταιρεία.

Γιατί να συγκρίνω παρόχους στο Pricefox;

 

Το Pricefox σε βοηθά να ζεις οικονομικά.

Με τη νέα υπηρεσία του Pricefox, συγκρίνεις όλους τους παρόχους ρεύματος και επιλέγεις το πακέτο που σε συμφέρει πραγματικά.

Χωρίς κρυφές χρεώσεις και ψιλά γράμματα.

Στο Pricefox συγκρίνεις αντικειμενικά και ανεξάρτητα όλους τους παρόχους ρεύματος και,ι ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης σου, επιλέγεις αυτόν που καλύπτει τις ανάγκες σου. Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Pricefox είναι δίπλα σου 24/7 για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση που έχεις και να σε βοηθήσουν να συγκρίνεις ρεύμα online.

Διάβασε αυτές τις 5 συμβουλές πριν κάνεις αλλαγή παρόχου ρεύματος.

 

Ποια είναι η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή ενέργειας και πόσο εύκολη είναι;

 

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά εύκολη.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να συμπληρώσεις την Αίτηση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και να στείλεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά:

  • Το μισθωτήριο σου (το οποίο μπορείς να βρεις στο taxisnet)..
  • Την ταυτότητά σου.
  • Μια φωτογραφία του μετρητή σου.

Μερικοί πάροχοι προσφέρουν συνδυαστικά πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου σε καλύτερη τιμή. Αν δηλαδή έχεις στον ίδιο πάροχο το ρεύμα και το φυσικό αέριο, τότε ο πάροχος αυτός μπορεί να σου προσφέρει μια ειδική έκπτωση.

⚠️Προσοχή: Ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να εκδίδεται στο όνομα του πραγματικού κατοίκου του σπιτιού. Αν άλλαξε πρόσφατα ο κάτοικος του ακινήτου, η διαδικασία αλλαγής ονόματος του λογαριασμού είναι πολύ εύκολη.

Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι για να αλλάξω πάροχο;

 

Τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι για να αλλάξεις πάροχο είναι τα εξής:

  • Την ταυτότητα ή το διαβατήριό σου.
  • Τον τελευταίο σου λογαριασμό ή το Ε9 ή το μισθωτήριο όπως έχουν αναρτηθεί στο taxisnet.
  • Και την ενδειξη του μετρητη σε φωτογραφία.

Εάν χρειάζεσαι βοήθεια με τη διαδικασία, μπορείς να καλέσεις στο τηλεφωνικό μας κέντρο 210 3000 777.

 

Πρέπει να ενημερώσω τον προηγούμενο πάροχο για την αλλαγή;

 

Όχι.

Μετά την σύγκριση παρόχων ρεύματος στο Pricefox και την επιλογή του πακέτου και του παρόχου που σου ταιριάζει δεν χρειάζεται άλλη ενέργεια από την πλευρά σου σχετικά με τον προηγούμενο πάροχο.

Ο νέος σου πάροχος θα κάνει την αίτηση στο Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) ο οποίος θα ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ο νέος πάροχος που έχεις επιλέξει σε ενημερώνει για την ημερομηνία αλλαγής. Ο παλιός σου πάροχος θα σου στείλει απλά τον τελευταίο λογαριασμό μόλις ολοκληρωθεί η αλλαγή.

Για παράδειγμα, αν φύγεις από τη ΔΕΗ και πας στην Elpedison, δεν χρειάζεται να ενημερώσεις τη ΔΕΗ ότι αλλάζεις πάροχο.

 

 

Πόσες μέρες χρειάζονται για την ολοκλήρωση της αλλαγής παρόχου ρεύματος;

 

Για την αλλαγή παρόχου ρεύματος χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης προμήθειας και εξαρτάται από τις διαδικασίες που θα χρειαστούν από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Υπάρχει χρέωση για την αλλαγή παρόχου ρεύματος;

 

Δεν εφαρμόζεται καμία επιβάρυνση ή χρέωση για την αλλαγή παρόχου ρεύματος.

Επιπλέον δεν υπάρχει κανένα τέλος ενεργοποίησης. Η διαδικασία αλλαγής ρεύματος γίνεται εντελώς δωρεάν και το μόνο που θα χρειαστεί να πληρώσεις είναι η εγγύηση για τον πρώτο σου λογαριασμό.

Αν ωστόσο επιλέξεις την εξόφληση του λογαριασμού ρεύματος με πάγια εντολή τότε αποφεύγεις και αυτή την χρέωση.

Μπορεί να μείνω χωρίς ρεύμα αν αλλάξω πάροχο;

 

Όταν αλλάζεις πάροχο, δεν πραγματοποιείται κάποια άλλη αλλαγή στην παροχή ρεύματος στο σπίτι σου.

Η διαδικασία είναι εμπορική και αφορά την αλλαγή της εταιρείας παρόχου. Η παροχή ρεύματος στο σπίτι σου είναι εγγυημένη από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Αν όμως θέλεις να διακόψεις την παροχή του ρεύματος στο ακίνητό σου, θα χρειαστείς μόνο το λογαριασμό ρεύματος (ή μια εξουσιοδότηση αν δεν εκδίδεται στο όνομά σου).

Μπορώ να αλλάξω πάροχο όταν μένω σε ενοίκιο;

 

Φυσικά.

Χρειάζεσαι 3 πράγματα για να αλλάξεις πάροχο όταν μένεις σε ενοίκιο:

  1. Το μισθωτήριο σου (το οποίο μπορείς να βρεις στο taxisnet).
  2. Την ταυτότητά σου.
  3. Μια φωτογραφία του μετρητή σου.
  4. Τι θα γίνει με την εγγύηση που έχω δώσει στον προηγούμενο πάροχο;
  5.  
  6. Μην ανησυχείς.
  7. Η εγγύηση που έχεις δώσει στον προηγούμενο πάροχο θα σου επιστραφεί με συμψηφισμό στον τελευταίο σου λογαριασμό στον πάροχο αυτόν.
  8. Μπορείς να αλλάξεις πάροχο χωρίς να φοβάσαι ότι θα χάσεις την εγγύηση που έχεις δώσει.

 

Τι ποσό εγγύησης θα πρέπει να βάλω στο νέο πάροχο;

 

Το ποσό της εγγύησης εξαρτάται από το πακέτο ρεύματος και τον πάροχο που θα επιλέξεις.

Περιλαμβάνεται στον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος που θα λάβεις και σου επιστρέφεται όταν αλλάξεις πάροχο με συμψηφισμό στον τελευταίο λογαριασμό. Μπορείς και να αποφύγεις την καταβολή εγγύησης αν επιλέξεις να πληρώνεις τους λογαριασμούς ρεύματος με πάγια εντολή.

Ποια είναι η διαδικασία μετάβασης από ημερήσιο τιμολόγιο σε νυχτερινό

 

Ο κάτοχος του μετρητή ρεύματος πρέπει να κάνει αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ με κατάθεση ταυτότητας και λογαριασμού ρεύματος. Στη συνέχεια γίνεται τοποθέτηση δεύτερου μετρητή νύχτας από το ΔΕΔΔΗΕ στην εγκατάσταση σου.

Η διαδικασία έχει κόστος 34€ (συν ΦΠΑ) για τον ΔΕΔΔΗΕ συν την αμοιβή αδειούχου Ηλεκτρολόγου, αν χρειαστεί νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη.

Το ωράριο του νυχτερινού τιμολογίου καθορίζεται από το ΔΕΔΔΗΕ και είναι ίδιο για όλους τους παρόχους ρεύματος.

Η χειμερινή περίοδος νυχτερινού ρεύματος διαρκεί από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου τις ώρες 02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών και 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο.

Η θερινή περίοδος διαρκεί από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου τις ώρες 23:00-07:00 για όλους τους πελάτες.

Τι είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και γιατί με ενδιαφέρει;

 

Η Οριακή Τιμή Συστήματος είναι η τιμή χονδρικής στην οποία οι πάροχοι αγοράζουν το ρεύμα.

Η ΟΤΣ επηρεάζει άμεσα τον λογαριασμό του ρεύματος.

Αν η ΟΤΣ ξεπεράσει το όριο μιας ουδέτερης ζώνης τιμών που καθορίζεται στη σύμβαση, ο πάροχος σε επιβαρύνει, ενώ αν είναι χαμηλότερη σε πιστώνει.

Για παράδειγμα αν ο πάροχος έχει ΟΤΣ μεταξύ 40-50 €/MWh και η μέση τιμή τριμήνου για αγορά ενέργειας είναι 55 €/MWh τότε θα έχεις επιπλέον χρέωση 55 – 50 = 5 €/MWh. Αν λοιπόν έχεις κατανάλωση τετραμήνου 1250kWh (=1.2MWh) η επιπλέον χρέωση που θα λάβεις θα είναι 5 x 1.2 = 6€

Πλέον, από την 1η Αυγούστου 2022 η ΟΤΣ είναι σε αναστολή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι πάροχοι πλέον την λαμβάνουν υπόψη πριν ανακοινώσουν τις τιμές τους.

 

Τι άλλαξε με την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ);

 

Από 01/08/2022 οι πάροχοι ρεύματος ακολουθούν τη νομοθετική παρέμβαση (Νόμος 4951/2022), με ισχύ έως 01/07/2023. Αυτό που άλλαξε είναι ότι:

  • Αναστέλλεται η Ρήτρα Αναπροσαρμογής ΟΤΣ.
  • Τα προϊόντα προσφέρονται μόνο με μηνιαία ανακοινωμένη τιμή ή με σταθερή τιμή.
  • Οι πάροχοι υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις χρεώσεις προμήθειας κάθε μήνα έως την 20η μέρα του προηγούμενου μήνα.
  • Καταργείται η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης για συμβόλαια με μηνιαία ανακοινώσιμη τιμή.
  • Εφαρμόζεται ανώτατο πλαφόν παγίου στα 5€ / μήνα, σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022.
  • Αποσυνδέονται οι εκπτώσεις από τη διακύμανση μεγεθών της χονδρικής αγοράς.

Ως αποτέλεσμα οι πάροχοι ρεύματος έχουν υποχρέωση να δημοσιεύουν τις χρεώσεις προμήθειας κάθε μήνα έως την 20η μέρα του προηγούμενου μήνα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς μετά τις 20 του κάθε μήνα να βλέπεις τις νέες τιμές των παρόχων ρεύματος και να αποφασίζεις αν θα παραμείνεις ή θα αλλάξεις πάροχο ρεύματος.

Τι είναι οι Χρεώσεις Προμήθειας;

 

Οι Χρεώσεις Προμήθειας επιβάλλονται σε όλους τους καταναλωτές από την κείμενη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Περιλαμβάνουν:

  • Τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
  • Το ειδικό τέλος ΔΕΤΕ στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.
  • Τα δημοτικά τέλη.
  • Το τέλος της ΕΡΤ.

Οι λοιπές χρεώσεις είναι σταθερές για όλους τους παρόχους ρεύματος και αποφασίζονται από το αρμόδιο Υπουργείο.

Τι είναι ο εκκαθαριστικός λογαριασμός και τι ο έναντι;

 

Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός που στέλνουν οι πάροχοι ρεύματος περιλαμβάνει την ακριβή (πραγματική) κατανάλωση που έκανες την περίοδο που αναφέρεται.

Ο έναντι λογαριασμός που στέλνουν οι πάροχοι περιλαμβάνει μια εκτίμηση της κατανάλωσης που έκανες την περίοδο που αναφέρεται. Η εκτίμηση βασίζεται στους προηγούμενους λογαριασμούς σου.

Οι πάροχοι στέλνουν τους έναντι λογαριασμούς προκειμένου να μην επισκέπτονται συχνά τα ρολόγια των καταναλωτών τους και αυξάνουν τα έξοδα τους.

Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός αφορά συνήθως ένα προκαθορισμένο διάστημα που στην περίπτωση των λογαριασμών ρεύματος είναι τέσσερις μήνες. Στο μέσο της περιόδου αυτής έρχεται ένας λογαριασμός έναντι για να μοιραστεί κάπως το ποσό που θα πληρώσουμε και να μην μας έρθουν μαζεμένα.

Τι πρέπει να κάνω για επανεγκατάσταση ρεύματος;

 

Η διαδικασία για εγκατάσταση ή επανεγκατάσταση του ρεύματος στο ακίνητό σου είναι πολύ εύκολη.

Θα χρειαστεί να έχεις:

  • Την ταυτότητα ή το διαβατήριό σου.
  • Το Ε9 (αν είσαι ιδιοκτήτης του ακινήτου) ή το μισθώτηριο (αν είσαι ενοικιαστής).
  • Την ένδειξη του μετρητή σε φωτογραφία.

Κι ύστερα να κάνεις αίτηση για ρεύμα σε κάποιον πάροχο. Μπορείς να συγκρίνεις τις τιμές και τα πακέτα των παρόχων στο Pricefox και να βρεις αυτό που σε συμφέρει περισσότερο.

Μόλις ολοκληρωθεί η αίτηση, δηλαδή όταν υπογράψεις τη σύμβαση για το ρεύμα, τότε καλείς το ΔΕΔΔΗΕ και ζητάς να σου συνδέσουν το ακίνητο με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσοχή: Για να σε συνδέσει με το δίκτυο ο ΔΕΔΔΗΕ, θα σου ζητήσει να καταθέσεις μία Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ). Ο έλεγχος και η σύνδεση στο δίκτυο μπορεί να πάρει μερικές μέρες, γι’ αυτό προτείνουμε να καταθέσεις την ΥΔΕ πριν κάνεις την αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ.

Τι είναι η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) ηλεκτρολόγου και πού τη βρίσκεις;

 

Η ΥΔΕ είναι μία υποχρεωτική από το νόμο πιστοποίηση σχετικά με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του ακινήτου.

Για κατοικίες, η ισχύς της ΥΔΕ είναι 14 χρόνια, ενώ για επαγγελματικούς χώρους μπορεί να πέσει στον 1 χρόνο και να είναι απαραίτητος ο ετήσιος επανέλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Είναι πολύ εύκολο να βγάλεις μια ΥΔΕ για το ακίνητό σου.

Αρκεί να καλέσεις τον επαγγελματία ηλεκτρολόγο σου ο οποίος έχει άδεια και τα κατάλληλα εργαλεία για να πραγματοποιήσει τον (επα)έλεγχο και να σου δώσει την πιστοποίηση.

Χρήσιμη Συμβουλή: Όταν θες να κάνεις επανεγκατάσταση του ρεύματος στο ακίνητό σου, ξεκίνα τη διαδικασία έκδοσης της ΥΔΕ και κατάθεσής της στο ΔΕΔΔΗΕ από νωρίς. Δηλαδή, να τρέχεις τη διαδικασία παράλληλα με την αίτηση που θα κάνεις στον πάροχο ρεύματος, ώστε να μην καθυστερήσει η σύνδεση του ακινήτου στο δίκτυο.

Έχει κάποιο πλεονέκτημα η πάγια εντολή;

 

Πάγια εντολή είναι η δυνατότητα να πληρώνεις το λογαριασμό του ρεύματος σου κάθε μήνα αυτόματα μέσω τραπέζης.

Οι περισσότεροι πάροχοι προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα στους πελάτες τους που έχουν ενεργοποιήσει την πάγια εντολή. Συγκεκριμένα:

  • Επιστρέφουν την αρχική εγγύηση αφαιρώντας την από επόμενο λογαριασμό.
  • Προσφέρουν την έκπτωση συνέπειας, δεδομένου ότι έχετε τα αναγκαία κεφάλαια στο λογαριασμό σας για εμπρόθεσμη πληρωμή.

Να θυμάσαι ότι αυτά τα πλεονεκτήματα δεν είναι υποχρεωτικά και άρα είναι στην ευχέρεια του παρόχου για να τα προσφέρει.

Έχει ρήτρα αναπροσαρμογής το συμβόλαιο;

 

Σύμφωνα με το άρθρο 128 του Ν.4951/2022 | ΦΕΚ Α' 129/04.07.2022, καμιά εταιρεία δεν έχει ρήτρα αναπροσαρμογής ή ρήτρα αποχώρησης.

Η αλλαγή παρόχου γίνεται εντελώς δωρεάν και είναι πολύ γρήγορη.

Πώς μπορώ να πάρω το ρολόι/την παροχή στο όνομά μου;

 

Στην περίπτωση που θέλεις να αλλάξεις το όνομα στην παροχή ρεύματος ενός ακινήτου, θα απευθυνθείς στον πάροχό σου.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα χρειαστείς τα εξής δικαιολογητικά:

  • Το Ε9 ως ιδιοκτήτης ή το μισθωτήριο ως ενοικιαστής.
  • Την ταυτοτητα ή το διαβατήριό σου.
  • Την ένδειξη του μετρητή σε μια φωτογραφία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023