Νέα / Άρθρα Ενεργειακό Πιστοποιητικό

Ενεργειακό Πιστοποιητικό

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη 8 Αυγούστου 2023


https://www.michanikos-online.gr/wp-content/uploads/2016/08/logo.jpg https://www.michanikos-online.gr/wp-content/uploads/2016/08/logo.jpg

Γρ. Μπακλατσή: Γιατί είναι χρήσιμο το Ενεργειακό Πιστοποιητικό πριν την ενοικίαση ενός ακινήτου;

07-08-2023  - Πηγή: taxydromos.gr

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΗ

Το ζήτημα της αύξησης των τιμών των ενοικίων, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος και του κόστους διαβίωσης, αποτελούν πλέον μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού, baklatsi@yahoo.gr

Σε έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, φαίνεται, ότι οι τιμές ενοικίασης στην Αθήνα αλλά και σε όλα τα αστικά κέντρα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 20 με 30% την τελευταία τριετία, ενώ το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου. Όμως και η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, αφού πλέον με τις συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες του καλοκαιριού καθίσταται αναγκαία η χρήση κλιματιστικών για την υγιεινή διαβίωση των κατοίκων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την προώθηση δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης , έθεσε σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2021 την υποχρεωτική σύνταξη ενεργειακού πιστοποιητικού (Π.Ε.Α.) πριν την καταχώρηση της διαφήμισης για την ενοικίαση μιας κατοικίας ή επαγγελματικού χώρου .

Επειδή, έχει παρατηρηθεί ότι πολλές είναι οι καταχωρήσεις σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων χωρίς την αναγραφή του σχετικού Π.Ε.Α., το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει την περίπτωση ενεργοποίησης των προβλεπόμενων προστίμων σε όσους δεν συμμορφώνονται με το νόμο.

  • Ποιος ειναι ο σκοπός του μέτρου;

Σκοπός του μέτρου, που προβλέπεται από τον Ν. 4122/2013, είναι να υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για το προς μίσθωση ή πώληση ακίνητο, ώστε η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου να αναδειχθεί σε βασικό κριτήριο της λήψης της όποιας απόφασης. Κι αυτό καθώς η κατανάλωση ενέργειας για τις βασικές ανάγκες του ακινήτου αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών εξόδων του κι αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί από τους ενδιαφερόμενους πριν τη σύναψη μίσθωσης ή αγοράς.

  • Τι πρέπει να αναγράφεται στο σύστημα των αγγελιών για πώληση ή μίσθωση ακινήτων, όπως αυτές καταχωρούνται στον τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ή αναρτώνται στα μεσιτικά γραφεία;

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα που διατίθεται προς πώληση ή προς μίσθωση, απαιτείται να έχει ήδη ΠΕΑ ώστε να δηλώνεται ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρήσεις, δηλαδή σε κάθε αγγελία στον τύπο ή σε ηλεκτρονικά μέσα, όπως και σε κάθε ανάρτηση – αναφορά στα μεσιτικά γραφεία δηλώνεται με ευκρίνεια η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου ώστε η ενεργειακή κατάταξη της ιδιοκτησίας να αποτελεί βασικό συγκριτικό στοιχείο για την διαμόρφωση της επιλογής του ενδιαφερόμενου αγοραστή / ενοικιαστή. Τα μεσιτικά γραφεία μπορούν να αναλαμβάνουν εντολή μεσιτείας με την προϋπόθεση ότι πριν την οποιαδήποτε διαφήμιση και καταχώριση (τύπο, διαδίκτυο, ακόμη και σε αναρτήσεις και καταλόγους στην έδρα τους) θα έχουν τα στοιχεία έγκυρου ΠΕΑ. Οι διαφημιστές, οι εφημερίδες και οι ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών δεν θα παραλαμβάνουν αγγελίες προς δημοσίευση που δεν θα έχουν δήλωση ενεργειακής κατηγορίας.

  • Γιατί είναι χρήσιμο το ΠΕΑ στον ενοικιαστή ;

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό βοηθά τον ενοικιαστή να δει πόσο αποτελεσματικό ενεργειακά είναι ένα διαμέρισμα / κατάστημα κλπ. Τα Πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) δίνουν στους πιθανούς ενοικιαστές μια εκ των προτέρων ματιά στο πόσο αποδοτικό είναι ενεργειακά το ακίνητο και πώς μπορεί να βελτιωθεί, καθώς και πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσει.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι ένα έγγραφο που δείχνει πόσο καλή -ή κακή- είναι η ενεργειακή απόδοση του ακινήτου .

Είναι ο βαθμός ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου από το Α έως το Ε, με την Α να δηλώνει την υψηλότερη βαθμολογία. Όπως εξετάζουμε την ενεργειακή κλάση (άρα και την κατανάλωση ρεύματος) όταν αγοράζουμε ένα ψυγείο, το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι όταν αγοράζουμε ή νοικιάζουμε σπίτι ή γραφείο και να δίνουμε προτεραιότητα στα πιο αποδοτικά από ενεργειακής

Για αυτό το λόγο το Π.Ε.Α. είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τον υποψήφιο ενοικιαστή ώστε να γνωρίζει τα χρήματα που θα καταβάλει σε ΔΕΗ , θέρμανση και ψύξη, σύμφωνα με την κατάσταση του ακινήτου. Για παράδειγμα, όταν κάποιος επιθυμεί να νοικιάσει ένα διαμέρισμα και να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαμερίσματα που έχουν τα ίδια τετραγωνικά και παραπλήσια τιμή ενοικίου, τότε θα πρέπει να επιλέξει ανάλογα με τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά και τα στοιχεία που δείχνουν τις απαιτήσεις για κατανάλωση ενέργειας του κάθε κτιρίου, είτε για ψύξη είτε για θέρμανση.

Επομένως το ΠΕΑ δεν είναι απλά ένα χαρτί απαραίτητο για την μεταβίβαση ή ενοικίαση του ακινήτου, αλλά το εργαλείο μέσω του οποίου φαίνονται οι απαιτούμενες παρεμβάσεις( μόνωση , φυσικό αέριο, ενεργειακά κουφώματα, κ.ά.), με το ανάλογο κόστος που θα απαιτηθεί για την εξοικονόμηση ενέργειας.

  • Παράδειγμα αγγελίας όπως θα πρέπει να εμφανίζεται από 1.1.2021:

«Διαμέρισμα 70 τ.μ. στο Κολωνάκι, 4ου ορόφου, διαμπερές, 1 υ/δ, κατασκευή ’72, επιπλωμένο, κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο, κλιματισμό, πόρτα ασφαλείας, τέντες, ελεύθερο, ενεργειακή κλάση Δ (…..) Μεσιτικό Γραφείο…».

  • Μπαίνω σε γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης καθώς και σε μασητικά γραφεία και σε πολλά ακίνητα αναφέρεται στην διαφήμιση ότι : «το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι υπό έκδοση» . Είναι σωστό αυτό;

Οχι, γιατί σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, «οι διαφημιστές, οι εφημερίδες και οι ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών δεν θα παραλαμβάνουν αγγελίες προς δημοσίευση που δεν θα έχουν δήλωση ενεργειακής κατηγορίας».

  • Ποιές είναι οι κυρώσεις;

Οσοι δηλαδή παραλείπουν την υποχρέωσή τους να εκδίδουν ΠΕΑ ή να αναφέρουν την ενεργειακή κατηγορία σε διαφήμιση ή μεσιτεία και να καταχωρούν τα στοιχεία του ΠΕΑ στις εφαρμογές της ΑΑΔΕ, θα υφίστανται πρόστιμο από 200 έως 10.000 ευρώ.

  • Εγώ παραχωρώ το σπίτι στο παιδί μου. Πρέπει να κάνω Π.Ε.Α.;

Οχι. Η δωρεάν παραχώρηση δεν είναι μίσθωση και δεν απαιτείται η έκδοση Π.Ε.Α. (δεν εξετάζεται η σχέση των αντισυμβαλλόμενων).

Επίσης η παραχώρηση ή ενοικίαση τμήματος κτιριακής μονάδας δεν απαιτεί την έκδοση Π.Ε.Α. δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση Π.Ε.Α. για μέρος κτιριακής μονάδας (π.χ. ενοικίαση υπνοδωματίου σε διαμέρισμα, ή τμήματος διαμερίσματος που μετατράπηκε σε χώρο γραφείου επαγγελματία π.χ. δικηγόρος, λογιστής κλπ).

  • Έχω βγάλει Π.Ε.Α. και τώρα αλλάζει ο ενοικιαστής . Χρειάζεται νέο ;

Οχι . Δεν υφίσταται υποχρέωση σύνταξης νέου Π.Ε.Α.:

− σε περίπτωση ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης μίσθωσης καθώς για το ίδιο ακίνητο εξακολουθεί να είναι ίδιος ο μισθωτής.

− όταν για οποιοδήποτε λόγο, γίνει μεταβίβαση της σύμβασης μίσθωσης (π.χ. σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων).

Όμως αν κατά την σύναψη της αρχικής σύμβασης δεν είχε εκδοθεί ΠΕΑ, ενώ απαιτούταν, τότε εκδίδεται άμεσα και παραδίδεται στον μισθωτή.

· Για πόσο καιρό ισχύει το ΠΕΑ;

Το Π.Ε.Α. ισχύει κατά ανώτατο όριο για 10 χρόνια. Καινούριο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης πρέπει να εκδοθεί όμως, σε περίπτωση ριζικής ανακαίνισης του κτιρίου .

· Ποιος το πληρώνει; O ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής;

Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για την έκδοση του Π.Ε.Α., προκειμένου να εκμισθώσει ή να πουλήσει το ακίνητό του.

· Εγώ αγόρασα ένα σπίτι και στο Π.Ε.Α. αναγράφεται το όνομα του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Για να το νοικιάσω πρέπει να εκδοθεί καινούργιο ΠΕΑ στο όνομά μου;

Οχι δεν απαιτείται η έκδοση καινούργιου πιστοποιητικού καθώς το Π.Ε.Α. αφορά στο ακίνητο και όχι στα πρόσωπα.

 

 

 

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη 8 Αυγούστου 2023