Νέα / Άρθρα Συνάδελφοι ΠΡΟΣΟΧΗ όχι ΥΔΕ χωρίς να υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης …ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ …

Συνάδελφοι ΠΡΟΣΟΧΗ όχι ΥΔΕ χωρίς να υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης …ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ …

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023


Συνάδελφοι ΠΡΟΣΟΧΗ  όχι ΥΔΕ χωρίς να υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης …ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ …

Απουσία ελέγχων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στις κατοικίες & θανατηφόρα ατυχήματα

8 Νοεμβρίου, 2023

Το ζήτημα του ελέγχου των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κατοικιών και της εφαρμογής της απόφασης με την οποία έχει γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση διάταξης διαφορικού ρεύματος σε όλες τις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις, έθεσαν με ερώτησή τους στη Βουλή απευθυνόμενη στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 21 βουλευτές.

Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο της ερώτησης:

Θέμα: Η απουσία ελέγχου των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων σε κατοικίες δύναται να προκαλέσει θανατηφόρα ατυχήματα

Με αφορμή το τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία γυναίκας στην Θεσσαλονίκη που προήλθε, απ’ ότι δημοσιεύεται, από τον θερμοσίφωνα έφερε στο φως τα προβλήματα συντήρησης που υπάρχουν σε σπίτια με παλαιού τύπου θερμοσίφωνες.

Το διαμέρισμα είχε θερμοσίφωνα χωρίς ρελέ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος να πέσει το ρεύμα σε περίπτωση δυσλειτουργίας στην ηλεκτρική εγκατάσταση.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΦΑ΄50/12081/642/2006 (ΦΕΚ 122/Β΄ 5,9,2022) καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση διάταξης διαφορικού ρεύματος σε όλες τις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις για πρόσθετη προστασία από ηλεκτροπληξία.

Για τις περιπτώσεις παλαιών εγκαταστάσεων η 3η παράγραφος του 1ου άρθρου της εν λόγω Υπουργικής απόφασης αναφέρει:

«Για όλες τις παλαιές Ε.Η.Ε. που έχουν κατασκευαστεί με τον προηγουμένως ισχύοντα Κανονισμό Ε.Η.Ε., ανεξάρτητα από το σύστημα γείωσης του δικτύου από το οποίο τροφοδοτούνται, θα πρέπει να εγκατασταθεί, εφόσον δεν υπάρχει, τουλάχιστον μια διάταξη διαφορικού ρεύματος όπως αναφέρεται στην παραπάνω παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Ιδιαίτερα, σε παλαιές εγκαταστάσεις, στις οποίες εφαρμόζεται σύστημα γείωσης του δικτύου ΤΤ (άμεση γείωση μέσω των σωληνώσεων ύδρευσης), θα πρέπει να ελέγχεται με μέτρηση όπως ορίζεται στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 η αντίσταση της γείωσης πριν από την εγκατάσταση της διάταξης ή των διατάξεων διαφορικού ρεύματος. Αν η τιμή της αντίστασης της γείωσης της ηλεκτρικής εγκατάστασης που θα μετρηθεί, δεν παρέχει ασφαλή λειτουργία έναντι ηλεκτροπληξίας της Ε.Η.Ε., όπως αναφέρεται στην συνέχεια, θα πρέπει να γίνεται απαραίτητα βελτίωση της γείωσης (π.χ. με πρόσθεση ηλεκτροδίων)».

Με αυτό τον τρόπο όχι απλά θα πρέπει υποχρεωτικά όλα τα σπίτια, καταστήματα και οποιασδήποτε χώρος ηλεκτροδοτείται να έχουν εγκαταστήσει ρελέ προστασία από ηλεκτροπληξία αλλά στις παλιές εγκαταστάσεις θα πρέπει να υπάρχει και επιπλέον έλεγχος με μέτρηση στην αντίσταση της γείωσης.

Ειδικά για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που δεν είναι ιδιόκτητα αλλά μισθωμένα δεν γνωρίζουν πολλές φορές οι ενοικιαστές αν έχουν εγκαταστημένα συστήματα ασφαλείας και εάν είναι καταλλήλως συντηρημένα.

Είναι αδιανόητο εν έτη 2023 να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω κακής συντήρησης στις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Υπάρχουν έλεγχοι για την τήρηση ή μη της Υπουργικής Απόφασης ΦΑ΄50/12081/642/2006 και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων;
  • Ποιες είναι οι κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Αναγνωστοπούλου Σία
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρίλος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ρένα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηλιόπουλος Νάσος
Θρασκιά Ράνια
Καραμέρος Γιώργος
Κασιμάτη Νίνα
Κόκκαλης Βασίλης
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Γιάννης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

 

Φωτογραφίες


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023